Moldoveanca, stabilită de câteva luni la Londra, spune despre ea: „Să faci ceea ce ți place înseamnă Libertate. Să ți placă ceea ce faci e Fericire... pot spune că sunt un om liber și fericit.” Iată cum a ajuns să deschidă un salon de frumusețe în capitala Marii Britanii și care au fost calitățile, dar și circumstanțele care au ajutat-o să persevereze.

A făcut economie, dar s-a regăsit în frumusețe

In iVantoc„Am făcut 4 ani facultate licență și 2 de masterat la ASEM. În anul II de master m-am angajat ca administrator la un centru de ore particulare. însă parcă simțeam că nu este ceea ce mi-aș dori cu adevărat. Am început să caut modalități de a schimba ceva… Am făcut cursul de Alungire a unghiilor, după care cel de coafat (cursul de bază machiaj îl făcusem în anii de studenție), iar după și de stilizarea sprâncenelor. Așa a început totul… Realizam că doar creând și făcându-le pe femei mai frumoase eram împlinită. Am muncit în această filieră circa 3 ani și eram încântată de ceea ce vedeam pe fața clientelor – mulțumire, sclipirea din ochi, etc. Mă regăsisem.”

Știa engleza, acesta era avantajul ei

„După trei ani de muncă mă prindeam deja la ideea că trebuie să schimb ceva. De această data am schimbat țara… De ce anume Anglia? Nu e foarte departe de Moldova și se vorbește engleză, limbă pe care o cunoșteam deja fiindcă fusesem în SUA cu „work and travel” în anii de studenție. Acolo am acumulat și o experiență bogată. Anglia era țara pe care încă nu o cunoșteam, dar pe care vroiam să o descopăr. În august 2016 mi-am luat valiza cu toate instrumentele și materialele și am plecat. Ziceai că am în valize jumate de Moldovă (râde).”

Știa doar că în Londra PLOUĂ

Ina ivantoc„M-am pomenit într o țara absolut străină pentru mine. Nici măcar nu aveam idee cum e lumea, ce se poartă, ce se face. Știam doar că aici plouă, dar nu e chiar așa cum se vorbește – e chiar mult mai bine decât îmi imaginăm… Am zis că pentru început trebuie să fac ceea ce știu să fac mai bine: coafură, machiaj, manichiură sau stilizare sprâncene. Prima mea publicitate a fost pe rețelele de socializare. A fost foarte greu… după ritmul de muncă de acasă, în care nici măcar weekend liber nu aveam, aici zilele îmi păreau extrem de lungi. Prima clientă a venit după tocmai două săptămâni. Lucram acasă, în odaia care-mi era și dormitor, însă am avut răbdare multă cred, până să reușesc să acumulez ceva. Fiind o fire activă și plină de viață aveam impresia că mi crapă răbdarea…”

Și-a amenajat un studio în stil vintage

„După doar 2 luni deja munceam în fiecare zi și intrasem în ritm. Deja fluxul de cliente îmi cerea un spațiu unde să-mi pot amenaja propriul Studio… A fost dificil, deoarece nu cunoșteam multe detalii și subtilități locale. Într-un final să rezolvat și asta – altă dilemă apăruse: cum să-l amenajez? După lungi căutări am rămas la ideea că va fi în stil Vintage… Fiecare accesoriu de decor a meritat zile umblate și kilometri întregi alergați pe la zeci de magazine. Îmi doream ca totul să fie armonios, să mă simt împlinită la locul meu de muncă. Acum zâmbetele mulțumite și satisfacția clientelor sunt cea mai bună recompensă pentru mine.”

Toată lumea se miră de cât de repede s-a acomodat

Ina ivantoc„E greu să lucrezi cu oamenii, dar asta îmi aduce atâta bucurie în fiecare zi, iar recomandarea clientelor este pentru mine cea mai importantă carte de vizită. Primesc în fiecare zi aceeași întrebare: Cum îmi pare această țara, în care plouă aproape în fiecare zi? Eu cred că Omul face Locul. Peste tot este ceva: plouă, ninge, e prea cald sau prea frig. Îmi place enorm ceea ce fac și mă consider un om norocos că m-am regăsit. E mare noroc să mergi la muncă, având satisfacția că faci totul ca pentru tine. Mă bucur de fiecare zi, îmi susțin clientele, le fac frumoase, dar le ascult și poveștile, grijile. Fiecare vine nu doar din țara ei, dar și cu toată cultura sa: Anglia, Italia, Polonia, Ucraina, Lituania, Belarus, Bulgaria… deci am avut cliente cam din toate colțurile lumii. Cele mai multe însă rămân totuși a fi din Romania și Republica Moldova.”

Independența pe care a primit-o de mică de la părinți a călit-o

„De când eram mică părinții mei ai fost plecați peste hotare. Probabil anume acest lucru m-a maturizat mult mai devreme, față de colegii mei. Mereu am fost independentă și am luptat pentru locul meu sub soare singurică: fie că era vorba despre școală, facultate, primul job sau alte lucru mai mărunte. E o responsabilitate care m-a făcut să fiu puternică, iar familia m-a susținut, chiar și de la distanță. Am absolvit fiecare ciclu de învățământ cu note de 9 și 10, mama visa că voi face carieră în economie, ca orice părinte…, dar nici decizia că plec peste hotare nu i-a uimit. Până la urmă împlinirea mea contează mai mult.”

Urmează treapta următoare

„În fiecare dimineață când întru în studio îmi las după ușă toate problemele. Aici îmi găsesc liniștea, în atâta gălăgie… Să faci ceea ce ți place înseamnă Libertate – să-ți placă ceea ce faci e Fericire… pot spune că sunt un om liber și fericit. Foarte probabil că în viitorul apropiat voi simți nevoia de alte schimbări, însă acest lucru nu mă sperie – urmează treapta următoare, pe care o voi primi cu brațele deschise.”

ina ivantoc

Foto: Beauty Studio „Ina Ivanțoc”