Parlamentul Suediei a aprobat proiectul de lege prin care bărbatul este obligat să obțină consimțământul expres  al femeii înainte de actul sexual, altfel poate fi învinuit de viol chiar dacă există acordul amândurora. Legea va intra în vigoare în iulie 2018. Astfel conducerea suedeză reacționează la dezbaterile publice despre sexism și violență sexuală, care s-au iscat după scandalurile din SUA și alte țări, legate de hărțuirea sexuală.

Legea se extinde și asupra cuplurilor căsătorite, scrie gazeta.ru

 „Mesajul este simplu. Trebuie să întrebi partenerul dacă vrea sex. Dacă nu ești sigur, lasă asta. Sexul trebuie să fie benevol”, a spus șeful Guvernului Suediei, Stefan Lofven.
În context, menționăm că producătorul de film Harvey Weinstein ar fi încercat să obțină 25 milioane de dolari de la serviciul online Netflix  înainte ca scandalul sexual cu implicarea sa să izbucnească. Potrivit news.com.au, mogulul cinematografiei a încercat astfel să găsească surse pentru a le închide gura jurnaliștilor care pregăteau materiale despre el. Weinstein a fost acuzat de aproximativ 30 de femei că le-a hărțuit sexual.