Cursuri de limbă engleză și germană, robotică pentru copii, ateliere de gândire creativă și instruiri tematice – toate acestea sunt acum disponibile pentru copiii din raionul Călărași, datorită centrului de dezvoltare personală, lansat de femeia de afaceri Eugenia Caracaș, cu suportul Uniunii Europene. Istoria antreprenoarei a fost prezentată publicului din mediul online, pe 3 februarie 2021, în cadrul seriei de LIVE tururi de presă, parte a campaniei „UE pentru Moldova Rurală”.

După ce a revenit de peste hotare, Eugenia Caracaș a decis să pună bazele unui centru de dezvoltare pentru a ajuta copiii să-și îmbunătățească abilitățile practice. Antreprenoarea a reușit să obțină un grant în valoare de 143 000 de lei prin programul ODIMM „Femei în afaceri”, lansat în anul 2016, finanțat din bugetul de stat și co-finanțat de către Uniunea Europeană prin proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”. „Am venit pe un teren nou și am dezvoltat afacerea cu succes, generând și patru noi locuri de muncă. Vreau să încurajez și alte femei să fie sigure în forțele proprii. Este un proces ușor, am completat formularul de aplicare, după care am pus în practică ideile scrise pe foaie”, relatează antreprenoarea despre procesul de aplicare la programul „Femei în afaceri”.

Grație suportului european, proprietara a investit în formarea noilor cursuri de aritmetică mentală și robotică. „Cu banii primiți am cumpărat opt seturi de roboți și tehnică digitală, am creat o bibliotecă și am investit în mobilier. Avem tot ce este necesar pentru buna desfășurare a lecțiilor și diversificarea serviciilor de educație”, precizează doamna Caracaș.

Copiii pot desena cu pixuri 3D – unice în Republica Moldova și pot studia robotica – activitate care contribuie la formarea unei gândiri analitice, la abilitatea de a găsi soluții și de a rezolva diverse probleme. Potrivit fondatoarei centrului, beneficiile activităților desfășurate sunt multiple, copiii își dezvoltă creativitatea, vorbirea, logica și capacitatea de a-și exprima liber opiniile.

Centrul de dezvoltare a fost fondat în anul 2019 și este frecventat anual de peste 200 de copii din orașul Călărași și din localitățile rurale învecinate.

Campania „UE pentru Moldova Rurală” continuă să prezinte rezultatele și oportunitățile de dezvoltare a zonelor rurale, oferite de Uniunea Europeană pentru localitățile din Republica Moldova.

Menționăm că una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeană, cu suportul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.