Campania „Familia – Cetate de iubire” se va derula în perioada 4 mai – 1 iulie cu implicarea rețelei de Centre comunitare și parohii ale Mitropoliei Basarabiei din mai multe localități. 

Proiectul are drept scop reafirmarea rolului familiei ca fundament al societății și spațiu al iubirii și creșterii personale. În acest sens, vor fi organizate o serie de evenimente comunitare axate pe: prevenirea violenței în familie, cultivarea valorilor creștine în relațiile din familie și mobilizare comunitară pentru sprijinirea familiilor aflate în criză. 

Atelierele educative, taberele și evenimentele culturale vor construi un dialog între actorii comunitari, tânăra generație și comunitate.

Igor Belei, director executiv Diaconia: 

Prin această campanie ne propunem să oferim un cadru prin care redescoperim adevărata familie tradițională, unde iubirea reciprocă nu lasă urme de interpretare. Din păcate, perioada post-sovietică, dar și provocările economice, culturale și sociale au erodat și schimonosit rolurile dintr-o familie, cel de mamă, de tată, soț și soție. Au pus presiune pe adevăratele valori. Prin evenimentele din campanie vom face reauzit glasul duhovnicilor care ghidează parcursul spiritual al familiei și vom crește rolul comunității care poate deveni o familie mare pentru membrii săi. Credem cu tărie că familia poate fi cu adevărat o cetate a iubirii, în mijlocul provocărilor contemporane.”

Părintele Nicolae Crețu, preot paroh, consilier mitropolitan:

„Familia este cetate de iubire pentru că ea protejează și perpetuează viața. O cetate este puternică prin ziduri dar și prin înțelepciunea celor care viețuiesc în ea. Cetatea familiei are drept ziduri valorile, cea mai de seamă fiind dragostea. Este absolut necesar ca membrii familiei să mențină o relație bazată pe respect, dragoste, înțelegere și binecuvântare pentru ca cetatea familiei să dăinuiască și în zilele noastre.

Familia este „Biserica de acasă” și înseamnă comunitate și comuniune. Astfel evenimentele comunitare dedicate valorilor creștine în familie, constituie o investiție în armonizarea familiei în particular și a societății în general, crearea unor premise pentru o viață durabilă și fericită în comunități. Valorile creștine reprezintă nucleul valorilor umane. Pentru a consolida familia avem nevoie acută de investiții în valori netrecătoare, veșnice.”

Acțiunile comunitare vor începe în Duminica Mironosițelor, pe data de 4 mai, o zi cu profundă semnificație creștină. Cu acest prilej, la Roșcani va avea loc un eveniment comunitar despre modelul femeilor mironosițe în tradiția creștină, dar și despre rolul femeii creștine, care ține vii valorile și credința, formează caracterul copiilor, sprijină și ghidează, aduce căldură și grijă.

Campania va continua cu evenimente în Ștefan Vodă, Răuțel, Căușeni, Cahul, Palanca, Stăuceni, Puhoi, Strășeni, Bălți și Chișinău.

O familie nu poate exista în izolare – ea are nevoie de susținerea unei comunități, de modele pozitive și de valori împărtășite. Din păcate, realitatea arată că în peste 60% dintre cazurile de violență domestică, vecinii sau apropiații nu intervin, iar victimele rămân izolate. În fața provocărilor tot mai frecvente cu care se confruntă familia este esențial să protejăm și să reconstruim această cetate de iubire.