Sâmbătă, 6 noiembrie, la Varșovia, Gdansk, Poznan și alte orașe din Polonia, au avut loc proteste masive împotriva legii de interzicere a avorturilor. Manifestațiile au fost declanșate după ce o femeie pe nume Isabella a murit în septembrie, din cauza șocului septic în urma unei sarcini patologice pe care medicii au refuzat să o întrerupă. O atenție deosebită asupra celor întâmplate a fost acordată din cauza unui nou proiect de lege care prevede pedeapsa pentru avort cu până la 25 de ani de închisoare sau detenție pe viața, dacă fapta are circumstanțe agravante. 

Isabella, în vârstă de 30 de ani, a fost internată într-un spital din orașul Pszczyna în a 22-a săptămână de sarcină, cu o scurgere de lichid amniotic. Medicii au confirmat sarcina patologică a femeii, fătul a murit, Isabella a făcut sepsis, iar la 24 de ore după spitalizare a murit. Un avocat care îi reprezintă familia a spus că medicii au refuzat să întrerupă sarcina, spunând că „trebuie să așteptăm și să vedem”.

Mama Isabellei a publicat mai multe mesaje pe care fiica ei i le-a trimis de la spital: „Greutatea copilului este de 485 de grame, dar deocamdată trebuie să stau culcată. Ei așteaptă sau să moară, sau să se întâmple ceva cu el. Și dacă nu se va întâmpla, pe mine mă așteaptă sepsisul. Ei nu pot accelera în niciun fel acest proces”.

În ianuarie 2021, în Polonia a intrat în vigoare o interdicție privind avortul fătului cu patologii de dezvoltare. Acum, într-o țară în care influența bisericii catolice este foarte puternică, avortul se poate face doar în două cazuri: dacă femeia a rămas însărcinată în urma unei infracțiuni, de exemplu, viol, sau dacă sarcina amenința viața unei femei. Organizațiile pentru drepturile femeilor spun că medicii acum așteaptă moartea fătului înainte de a face un avort necesar din punct de vedere medical, deoarece se tem de închisoare.

Isabella a devenit prima femeie însărcinată care a murit din cauza restricțiilor de avort. BBC relatează că, vineri, doi medici au fost scoși de la locul de muncă de la spitalul Pszczyna, și a fost începută o anchetă pe numele lor.

Sursa: glamour.ru