Vestea vine de la Ecaterina Michitenco - doulă, jurnalistă, bloggeriță și fondatoarea școlii „Maternitate conștientă”. Pe blogul său, ea povestește că foarte multe femei din Moldova își doresc să nască acasă, chiar dacă nașterile la domiciliu nu sunt legale la noi în țară. De cele mai multe ori motivul constă în frica de medici și de instituțiile medicale. Viitoarele mame care decid să nască acasă își doresc intervenții minime în acest proces natural. De aici și ideea de a amenaja un salon care să semene cu o cameră dintr-o casă. O asemenea odaie există astăzi în Maternitatea municipală nr. 2 din Chișinău. Proiectul experimental se numește „Naștere ca acasă în maternitate”. A fost lansat la inițiativa fondatoarei școlii „Maternitate conștientă” după modelul centrelor și hotelurilor de nașteri din Amsterdam. 

2017-07-18-10.35.32

Ecaterina este convinsă că ambianța și oamenii care o înconjoară pe femeie în procesul nașterii dictează succesul acestuia. A găsit sponsori și complici ca să realizeze proiectul la noi. În loc de fotolii ginecologice vedem un pat, tot echipamentul medical este ascuns după o perdea ca să nu îi amintească femeii despre faptul că se află într-o instituție medicală. În fiecare salon găsim o baie, la geamuri – draperii dense pentru o ambianță intimă, de semiîntuneric. Pe holuri este liniște. Astfel Ecaterina a ținut cont de recomandările învățătorului său Michelle Odent – medic obstetrician-ginecolog. În timpul nașterii trebuie să fie cald, întuneric și liniște.

IMG_4407.JPG

„În luna martie a acestui an, am avut o deplasare de serviciu la Amsterdam. Acolo, am avut ocazia să fac o excursie printr-o maternitate, un centru de nașteri și un hotel pentru nașteri. Văzând în ce condiții nasc femeile de acolo, m-am aprins și m-am gândit că vreau neapărat să implementez ideea în Moldova, căci și moldovencele merită un asemenea tratament!”, scrie autoarea proiectului.

2017-07-18-10.59.34

În cadrul proiectului „Nașteri ca acasă, în maternitate”, femeia va putea naște în orice poziție își dorește, așa cum îi va fi ei comod, asistată de oricine își dorește (soț, doula, soră, mamă sau prietenă). Va putea asculta muzică în timpul nașterii, va putea face duș sau baie. Moașa va asista nașterea, iar medicul își va face prezența din când în când, în caz de necesitate – va interveni imediat. Totul va fi organizat așa încât să nu deranjeze și să nu ofenseze femeia care naște.

IMG_4423.JPG

Sursa: mamamoldova.com