Vaccinul antigripal are rolul de a ne proteja de gripa sezoniera, care poate provoca simptome destul de neplacute. Si, cu toate ca vaccinul antigripal nu ofera intotdeauna protectie totala, specialistii sustin ca merita facut. Vaccinarea antigripala previne in fiecare an milioane de imbolnaviri si vizite la medic cauzate de aceasta afectiune sezoniera.

De exemplu, in perioada 2019-2020, vaccinarea impotriva gripei a prevenit aproximativ 7,5 milioane de imbolnaviri cu gripa, 3,7 milioane de vizite la medic din cauza gripei, 105.000 de spitalizari asociate gripei si 6.300 de decese cauzate de aceasta afectiune.

Un vaccin antigripal efectuat anual reprezinta cea mai buna protectie impotriva gripei. S-a demonstrat ca vaccinarea are multe beneficii, cum ar fi reducerea riscului de imbolnaviri, spitalizari si decese cauzate de gripa si in randul copiilor.

De ce este recomandat sa faceti vaccinul antigripal?

Gripa este o boala potential grava care poate duce la spitalizare si uneori chiar la deces. Sezoanele de gripa nu sunt asemanatoare, aceasta boala afectand oamenii in mod diferit.

Gripa poate provoca o senzatie de rau timp de cateva zile sau probleme mai grave. Gripa poate cauza si complicatii, printre care pneumonia bacteriana, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor si poate agrava afectiunile cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, astmul sau diabetul.

Chiar daca exista riscul ca unii oameni care se vaccineaza antigripal sa dezvolte simptome ale infectiei, s-a demonstrat in urma mai multor studii ca vaccinarea antigripala reduce severitatea bolii.

Care sunt factorii care influenteaza eficacitatea vaccinurilor impotriva gripei?

Eficacitatea vaccinurilor impotriva gripei (sau capacitatea lor de a proteja impotriva acestei afectiuni) poate varia de la un sezon la altul. Protectia poate fi diferita in functie de fiecare persoana in parte care alege sa se vaccineze. Exista cel putin doi factori care joaca un rol important in determinarea probabilitatii ca vaccinarea sa protejeze o persoana de gripa:

  • caracteristicile persoanei vaccinate (cum ar fi varsta si starea de sanatate a acesteia)
  • cat de bine “se potrivesc” vaccinurile cu virusurile gripale care se raspandesc in comunitate.

Care sunt beneficiile vaccinarii antigripale?

  • Vaccinarea impotriva gripei va poate salva viata.

In fiecare an, aproximativ 200.000 de persoane ajung sa fie spitalizate din cauza gripei. Aceasta afectiune poate provoca unele complicatii grave care, de multe ori, necesita spitalizare, cum ar fi deshidratarea, agravarea bolilor cronice, pneumonia bacteriana, infectiile urechii si ale sinusurilor.

Ba mai mult, gripa este o afectiune care poate duce la deces in cazuri grave. Specialistii estimeaza ca 80.000 de persoane au murit in timpul sezonului gripal 2017-2018 din cauza acestei afectiuni.

  • Imunizarea impotriva gripei sustine procesul de imunizare de grup

Imunizarea de grup, numita si imunizare de turma sau imunizare colectiva, poate fi definita ca fiind capacitatea unui grup de a rezista unei infectii, la care o mare parte din membrii grupului sunt imuni, fie prin vaccinare sau in urma unei infectii anterioare, reducand astfel riscul de infectare pentru indivizii care n-au aceasta imunitate.

  • Vaccinarea antigripala este sigura pentru majoritatea oamenilor

Cu rare exceptii, toate persoanele cu varsta de peste 6 luni pot fi vaccinate antigripal in fiecare sezon.

  • Vaccinul antigripal se schimba in fiecare an

Inainte de fiecare sezon de gripa, specialistii incearca sa determine ce tulpini ale virusurilor gripale pot sa provoace simptome in acel an. Vaccinul antigripal poate sa reduca riscurile de a contracta anumite tulpini ale virusului si, in cazul persoanelor care se imbolnavesc, vaccinarea poate reduce semnificativ severitatea simptomelor.

  • Cu cat va vaccinati mai repede impotriva gripei, cu atat mai bine

Sezonul gripei debuteaza de cele mai multe ori in decursul lunii octombrie si poate dura pana in luna mai a anului urmator, acesta fiind motivul pentru care este important sa va vaccinati cat mai devreme. Octombrie si noiembrie sunt cele mai potrivite luni pentru a va vaccina.

  • Nu dezvoltati gripa in urma vaccinului antigripal

Exista o conceptie gresita des intalnita conform careia puteti dezvolta gripa in urma vaccinului antigripal, insa acest lucru nu este posibil, deoarece vaccinul contine, de obicei, o varianta inactivata a virusului

Distribuie articolul: