Într-o căsnicie sunt esenţiale comunicarea, înţelegerea, timpul petrecut împreună, dar şi componenta trupească este importantă în egală măsură. O spune cunoscutul preot Constantin Coman, care a aflat acest lucru de la părinţii din Muntele Athos.

Importanţa relaţiilor trupeşti este un subiect tabu în multe familii de credincioşi. Din teama de a nu mânia Divinitatea, mulţi soţi se abţin e la a-şi satisface nevoile trupeşti.

mare greşeală, spune părintele Coman, care explică faptul că a fi credincios nu înseamnă „să refuzi problema trupească, plăcerile trupeşti, impulsurile trupeşti„.

Cu femeia care nu odihneşte bărbatul trupeşte şi sufleteşte nu stai de vorbă. Mi-a zis-o un pustnic de la Sfântul Munte. Nu stai de vorbă, o trimiţi acasă. Să odihnească bărbatul trupeşte şi sufleteşte şi pe urmă stai de vorbă, că trebuie să-i scoţi din cap toate părerile despre sine.

Credem că a fi credincios înseamnă eter, cer şi refuzăm trupul, problema trupească, problemele plăcerilor trupeşti, impulsurile trupeşti”, spune părintele Constantin Coman

Părintele Constantin Coman explică în cartea „Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea oamenilor” ce trebuie să facă o femeie prima dată după ce se trezește dimineața.

Femeile sunt acelea care ţin candela aprinsă. Dominarea, de câteva veacuri, a raţionalismului a produs o cultură centrată pe raportarea cerebrală, exterioară, seacă, uscată, lipsită de conţinut, şi la Dumnezeu, ca şi la omul de lângă noi, precum şi la omenirea întreagă. Femeile cad mai greu victime acestui risc. Rămân mai sufletiste, mai vii, se raportează la Dumnezeu şi la lumea înconjurătoare mai mult cu inima.

Ca preot, recomand tinerelor soţii, care devin stăpâne ale casei soţului şi copiilor săi, să ţină cu multă râvnă de această rânduială. Să aprindă zilnic candela în casă.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă femeia, când se trezeşte dimineaţa, este să aprindă candela. Când va aprinde candela, se va raporta imediat la Dumnezeu, va face şi o cruce şi, eventual, o scurtă rugăciune pentru soţ, pentru copii şi pentru cei din jur. Începe, astfel, ziua cu binecuvântare, începe ziua cu gândul la Dumnezeu.

Iar Dumnezeu nu rămâne dator! Binecuvântarea Lui se va revărsa asupra întregii case şi familii. Zona aceasta de aşezare duhovnicească statornică este cea mai roditoare”, recomandă părintele în cartea lui.

Distribuie articolul: