Mădălina Andronic e originară din România, de ceva vreme, împreună cu soțul său Daniel, e stabilită în Puglia, Italia. Mădălina are 32 de ani și este ilustratoare, pictează pe ceramică, pe stofe și ne încântă cu talentul său în fiecare ilustrație pe care o creează. În cadrul unei noi ediții de Live Instagram, ne-am propus să-i descoperim povestea, ce ne-a reușit vezi în cele ce urmează. 

Desenez de când mă știu…

Mădălina mărturisește că a îndrăgit pictura încă din copilărie, a decis să nu-și pună la îndoială talentul așa că și-a urmat studiile în acest domeniul. După câțiva ani de activitate artistică în Marea Britanie și România, ilustratoarea a decis să se mute cu traiul în Italia.

„Desenez de când mă știu, de când eram mică. Ca orice copil am început acasă, apoi, am mers la niște cursuri de pictură la Palatul Copiilor, apoi am făcut liceul de artă, am făcut o facultate de design în România, am făcut un master de design în ilustrație în Londra și apoi m-am întors în România și am lucrat timp de 10 ani acolo ca freelancer și o fac în continuare și din Puglia. 

Din asta trăiesc, asta îmi e viața, asta îmi e meseria.

Între Londra și Italia au fost 10 ani petrecuți în România. Eu plecasem cu gândul că voi rămâne în Marea Britanie, dar s-a dovedit că nu-mi era așa de potrivit mediul de acolo, cumva nu s-a mulat foarte bine pe ceea ce îmi doream, nu ne-am potrivit și am decis să mă întorc în România, acasă și să trăiesc din ceea ce știu să fac, să nu mă angajez într-o agenție sau să-mi iau un alt job, ci să încerc să fac pe propriu cont ceea ce-mi place și ceea ce am învățat să fac. De doi ani suntem în Puglia, unde am venit în vacanță și ne-a plăcut așa de tare încât am hotărât să rămânem.

Ne-am tot întors în Italia de foarte multe ori, ne-a plăcut foarte mult viața, modul în care se bucură ei de ce au în jur, oamenii, locul în sine și am decis să mergem pentru trei luni, să vedem cum e, să ne inspirăm și apoi să mai vedem. Am ajuns în Puglia și după trei săptămână am zis că vom sta mai mult, așa am rămas”, povestește Mădălina.

Viața noastră aici de zi cu zi e ca o vacanță. Timpul e altul. Sunt foarte multe lucruri  de văzut, de experimentat și de descoperit. Viața aici îți permite să îmbini rutina ta zilnică cu un loc foarte frumos.

Nu sunt un artist așa cum sunt portretizați ei în general…

În domeniile artistice, ceea ce face ca lucrurile să miște din loc e nimic altceva decât inspirația. La acest capitol, Mădălina recunoaște că e o norocoasă – a reușit să o dreseze și acum și-o poate invoca oricând are nevoie.

„Insiprația mea vine în principal din lucrurile și locurile pe care le văd, din experiențele pe care le am și emoțiile pe care le simt, din momente destul de personale. De exemplu pictez destul de multe ilustrații cu cupluri în diferite ipostaze și marea lor majoritate sunt inspirate din momente pe care le-am trăit împreună cu soțul meu și apoi le ilustrez într-un mod în care să se poată recunoaște și alte persoane, dar ele vin din experiența noastră.

De asemenea vine și din lucrurile care-mi plac foarte mult și la care țin foarte mult și anume fărâme din folclor, din tradiții, din mitologie și elementele românești. Nu pentru că nu pot să uit de unde am plecat, dar pentru că nu mi-aș dori să uit de locurile de unde am plecat.

Nu sunt un artist așa cum sunt portretizați ei în general, toți acești ani am lucrat, mi-am exersat inspirația, nu aștept să coboare de pe o rază, să vină într-un moment anume. Sunt lucruri pe care le-am exersat și pot să invoc această inspirație în orice moment am nevoie de ea. Bineînțeles, țin caiete în care îmi notez idei, îmi schițez, am tot timpul lucruri pe care le-am avut în cap la un moment dat și apoi le-am pus pe hârtie. Încerc să am un program cât de cât civilizat de lucru”, spune ea.

Pentru a urmări integral discuția cu Mădălina Andronic accesează live-ul de mai jos, iar dacă îți dorești să continui lectura atunci poți glisa mai departe. 

Nu poți trăi din artă?

Ai auzit și tu cum că din artă nu poți trăi…? Se pare că e doar o idee rezultantă din gândiri și credințe limitative. Ilustratoarea Mădălina Andronic ne demonstrează contrariul, femeia la ai săi 32 de ani nu a lucrat vreodată în corporații, nu a fost angajatul cuiva, tot ce a făcut a fost să se concentreze pe propria afacere și i-a reușit!

„În primul rând această pasiune s-a transfromat în afacere pentru că nu a fost o simplă pasiune de la început. Undeva prin clasa a 5-a, eu știam că asta o să fac și am muncit pentru treaba asta la un liceu, după aia la facultate. Am urmărit să mă perfecționez cât se poate de mult din punct de vedere academic și educațional. După aceea contează foarte mult și ce se întâmplă după școală. Faptul că am decis să nu mă angajez nicăieri a contat foarte mult, cred că ăla a fost pasul care a făcut diferența. Mi-a dat un șut în fund practic, am început să-mi structurez un plan de acțiune, să-mi aleg cu atenție proiectele și colaborările, să lucrez în fiecare zi. Dincolo de talent și pictură în sine cred că mai mult cântărește partea asta a muncii, a planului de acțiune pentru a ajunge să trăiești din ce faci și pe parcurs să-ți îmbunătățești acest plan, povestește Mădălina.

#inktober sau proiecte dragi sufletului

În fiecare zi a lunii Octombire am accesat pagina de Instagram a Mădălinei Andronic ca să vedem cu ce ne mai surprinde de data aceasta. Iar Mădălina, la rândul ei, ne suprindea de fiecare dată cu câte o ilustrație inspirată de câte o cămașă tradițională românească.

„Un proiect care devine foarte important pentru mine sunt picturile pe care le-am creat în fiecare zi a lunei Octombrie câte o ilustrație inspirată de câte o cămașă tradițională românească, din diferite zone. A fost un răspuns la un challenge pe Instagram care se numește Inktober și anume în fiecare zi a lunii Octombrie artiștii sunt încurajați să picteze câte o lucrare. Eu am făcut ultimii doi ani treaba asta și am zis că voi continua și anul acesta, numai că am fost mult mai responsabilă și mai tenace anul ăsta și am zis că o voi duce în capăt pentru a face ceva nu numai frumos, dar poate și educativ și poate ceva care să contribuie la vizibilitatea cămășii românești și a cusăturilor atât de deosebite din diferite zone pe care nu foarte multă lume le cunoaște”, spune Mădălina Andronic.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

The time has come: a black ink painting a day all throughout October! ♡ I was so excited to do this, every year I consider this my “vacation”! ▪︎ This #Inktober, my inspiration for each painting will be THE TRADITIONAL ROMANIAN SHIRT: a hand-embroidered work of art that women used to sew as part of the Romanian folk costume, embellished with a distinctive sequence of patterns depending on the geographic area they come from. ▪︎ A traditional Romanian shirt is like a fingerprint: there are no two alike. Its stitches are like an alphabet that speaks about the Romanian people – its beliefs, its sorrows, its losses -, belonging to no one and everyone at the same time. ▪︎ It’s an iconic piece of clothing, the result of local cultural expressions through craftmanship, and throughout the years it served as an inspiration for artists, designers and brands, with or without being given proper credit. I want to be part of the consistent efforts to bring it forward, make it recognisable and becoming part of the UNESCO World Heritage. ▪︎ Todays’s painting is inspired by a traditional shirt from Basarabia. ▪︎ If you are interested in this particular piece of Romanian heritage and craftsmanship, learn more by following @semne_cusute / @lablouseroumaine / @ioanakorduneanu ▪︎ #madalinaandronic #madiandronic #semnecusute #LaBlouseRoumaine #RomanianBlouse #RomanianTraditions #RomanianShirt #givecredit #paintingvideo #FolkTober #folklore #folky

Публикация от Madalina Andronic (@madalina_andronic)

Sursa foto & video: Instagram