Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel a revoluționat de-a dreptul lumea modei. Nimeni până la ea nu a avut curajul și inspirația de a crea ținute nu doar comode pentru femei ci și inspirate din portul masculin. Pantalonii devenind o piesă scandaloasă, odată purtați de femeie. Astăzi însă vom vorbi despre una din piesele iconice create de faimoasa designeră și lăsată moștenire femeilor de pretutindeni – jacheta Chanel din tweed.

Inspirată de sacoul masculin, jacheta Chanel a devenit, peste ani, o piesă vestimentară iconică, reprezentativă pentru celebrul brand. Nu mulți însă îi știu povestea…

Acum 100 de ani ( da. da, ați citit corect – 100!), Coco Chanel a revoluționat industria fashion grație unei jachete inspirate din sacoul masculin care, fabricată din tweed a devenit instantaneu simbolul modei pentru femeia modernă.

Dorința imensă a lui Coco Chanel a fost de a elibera femeile de normele acelor vremuri: își înghesuiau corpul în corsete chinuitoare pentru a afișa o talie de viespe, dar abia de respirau și nu aveau voie să poarte pantaloni, doar bărbații beneficiind de acest articol vestimentar eliberator.

În prezent pare o idee banală, dar 100 de ani în urmă a dat naștere a ceea ce numim acum revoluție fashion.

Cândva în anii 1920, Coco Chanel a început să creeze piese vestimentare pentru femei din tweed. Despre ea se spune că adesea împrumuta hainele iubitului ei, Ducele de Westminster. Asta deoarece era fascinată de confortul pe care îl simțea când le purta, scrie adpm.ro.

Așa i-a venit ideea să creeze haine pentru femei din tweed. Un material care, la acea vreme, era folosit exclusiv în modă masculină. Curând, jachetă inspirată de sacoul masculin a devenit piesă ei reprezentativă.

În anii care au urmat, Coco Chanel și-a îmbunătățit tehnica. A mutat fabricile din Scoția în Franța și a lucrat la realizarea unei combinații perfecte între tweed, mătase și lână. Dorea să obțină un material mai ușor, mai fin. Jachetele create de ea erau drepte și structurate, ofereau confort și libertate de mișcare.

În 1983, după trecerea în neființă a lui Coco Chanel, Karl Lagerfeld a fost numit director creativ al casei de modă. El a fost cel care a pus umărul la reinventarea iconicei jachete. El a luat elementele introduse de Coco Chanel și le-a reinterpretat constant de-a lungul anilor. Păstrând astfel vie și „în trend” moștenirea lăsată de această.

Într-o lume a modei în care totul se schimbă cu o viteză inimaginabilă, jachetă Chanel rămâne chiar și astăzi o constanța. Un element clasic ce nu se demodează.

Sursa: adpm.ro