Dacă beți un pahar zi de un produs din categoria lactatelor, vă puteți îmbunătăți semnificativ sănătatea. Chefir sau iaurt? Să vedem care și ce proprități are, dar și când e cel mai bine să le consumăm.

Foto: marieclaire.ru

Beneficiile lactatelor constau în numărul mare de bacterii pe care le conține. Acestea au un efect benefic asupra microflorei intestinale, curăță corpul de toxine și contribuie la creșterea imunității. Dintre toate varietățile de produse similare, chefirul și iaurtul sunt pe primul loc. Delicioase și cu conținut scăzut de calorii, sunt ușor absorbite de organism și practic nu au contraindicații. Pot fi chiar recomandate persoanelor alergice la zahărul din lapte. Mulți nu văd nicio diferență între chefir și iaurt, deoarece sunt la fel de benefice pentru sănătate. Și totuși diferența există.

În primul rând, este vorba de gust. Chefirul este o băutură acrișoară, uneori până la sfârșitul termenului de valabilitate poate fi ușor carbogazoasă, în timp ce iaurtul are cel mai adesea o consistență groasă cu un gust delicat.

În al doilea rând, în ciuda faptului că ambele produse lactate sunt fabricate din lapte în același mod, adică prin fermentare, procesul în sine este diferit. La iaurt, are loc doar fermentarea acidului lactic, în timp ce la chefir, datorită prezenței drojdiei naturale, fermentației alcoolice i se adaugă și fermentația acidului lactic.

Nu există un răspuns clar la întrebarea cu privire la ce este mai sănătos pentru organism, chefirul sau iaurtul. Aici fiecare decide singur. Astăzi puteți vedea o gamă largă de produse lactate fermentate pe rafturile magazinelor. Și în toată această varietate, uneori nu este ușor să găsești un produs cu adevărat de înaltă calitate.

Foto: marieclaire.ru

La ce ar trebui să atragem atenția când alegem chefirul și iaurtul?

În primul rând, trebuie să citim compoziția. Numărul de bacterii benefice vii din iaurt și chefir trebuie să fie de cel puțin 107 CFU (unități formatoare de colonii de bacterii lactice) la 1 g. de produs pe toată durata termenului de valabilitate. Cantitatea de drojdie CFU în 1 gr. în chefir ar trebui să fie de cel puțin 104 CFU / g. Conținutul de proteine ​​la 100 g. trebuie să fie de cel puțin 3 g., iar în iaurt – 3,2 g. În acest caz, fracția de masă a grăsimii din produse poate fi diferită – de la 0,1 la 10%. Perioada de valabilitate mărturisește, de asemenea, în mod indirect, naturalețea produsului: durata de valabilitate a iaurtului natural și a chefirului nu depășește 2 săptămâni la o temperatură t = 4 ± 2 ° C.

S-a dovedit că atunci când se consumă doar 200 g de produse lactate fermentate pe zi, funcțiile de protecție ale organismului împotriva virușilor și infecțiilor sunt semnificativ mai mari. În același timp, este bine dacă regimul alimentar zilnic include mai multe băuturi de acest tip. De exemplu, iaurtul este perfect pentru micul dejun sau ca o mică gustare în timpul zilei, în timp ce chefirul este mai bun pentru cină. Se pot consuma atât în formă pură, cât și cu diverși aditivi.

Chefirul se potrivește bine cu legumele proaspete, în special cele verzi, iaurtul – cu fructe uscate, musli, cereale și nuci. De asemenea, produsele lactate fermentate sunt un bun adaos la preparatele din cereale: terciuri, tărâțe. În această combinație, ele sporesc procesele de curățare a corpului de substanțe nocive.

Sursă: marieclaire.ru