Cristina Zgardan este o tânără care a adoptat stilul de viață vegan de câțiva ani. A renunțat la absolut orice produs care conține ingrediente de origine animală și și-a deschis o mică afacere cu dulciuri vegane. Cum a renunțat la carne și alte produse de proviniență animală, aflăm în interviul ce urmează.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

❄️

O postare distribuită de Cristina Zgardan (@youngwildandfree.c) pe

Când și cum ai realizat că vrei să duci un stil de viața vegan?

Sunt vegana de mai bine de 3 ani jumatate. Am ales un asemenea stil de viață din motive morale și etice.

Care a fost motivul pentru care ai decis să renunți la consumul de carne și produsele lactate?

Pentru unii vegani acest mod de viață este o preferință personală, o opțiune sau chiar un trend. În acest caz veganismul este un fenomen trecător în viața lor. Pentru mine însă, veganismul este obligația morală minimă pe care o am față de animale. Veganismul nu este despre noi, despre vegani, ci despre animale. Dragostea mea față de animale m-a motivat să fac acest pas, să renunț la orice produs animalier nu doar în mâncare, dar în tot ce folosesc zi de zi, ca de exemplu produse cosmetice, haine, obiecte de igienă ș.a.m.d. Acum folosesc doar cosmetică cruelty free care nu doar că nu conține niciun “ingredient” de proviniență animalieră dar nici nu este testată pe animale. Nu procur și nu port haine sau incalțăminte din piele naturală sau blănuri.

Povestește cum a fost procesul de adaptare la acest mod de viață?

Stilul de viață vegan l-am adoptat treptat, consultându-mă în prealabil cu un nutriționist. Luând în considerație faptul că de mică consumam atât carne, cât și pește, lactate și ouă, a fost necesar treptat să scot din meniul meu aceste produse, ca sa nu daunez sănătății mele și ca să îmi învăț organismul cu un meniu mult mai sănătos.

De ce se consideră carnea și produsele de origine animală nesănătoase pentru organism?

La acest capitol am multe de spus. Unul dintre motive ar fi: carnea se descompune rapid dacă nu este prelucrată imediat după ce a fost omorât animalul. De aceea, pentru a împiedica acest proces, carnea este prelucrată cu nitrați și alte substanțe cancerigene. De asemenea, în hrana animalelor sunt adăugate diverse substațe pentru a le mări masa de carne. Carnea mărește nivelul de colesterol, ceea ce duce la boli de inimă. Consumul de carne crește riscul de a dezvolta un cancer, aceasta este lipsită de fibre precum și de alți nutrienți care au un rol protector asupra organismului. Alte boli care pot apărea în urma consumului de carne în exces sunt: insuficiența cardiacă, alergia, celulita, constipația, acneea, tulburările hormonale. Și nu în ultimul rând, consumul de carne dăuneaza mediului.

Pe plan mondial rezerva de apă potabilă se diminuează cu o viteză uimitoare. Animalele crescute pentru consum necesită mai mult din jumătatea de apă potabilă pe care o consumăm. Poate acest lucru nu spune prea mult, dar pentru a obține 100 g de carne este necesar un consum de 7.000 de litri de apă, comparativ cu o bucată similară de pâine pentru care consumul este de doar 550 litri. Multe dintre animalele crescute la nivel global pășunează sau sunt hrănite cu alimente vegetale cultivate în țările slab dezvolate sau în curs de dezvoltare, unde un număr mare de oameni îndură foamea. Acest fenomen este întreținut de cererea de carne a oamenilor și a produselor de origine animală. Dacă nu ar exista această cerere, carnea și întreg sistemul de producție al acesteia nu ar exista. Creșterea animalelor are impact direct asupra climei. 16% din totalul emisiilor de gaz metan se datorează acestora. Metanul este responsabil pentru 20% din schimbarea climei. Acesta se elibereaza în atmosferă în urma digestiei rumegătoarelor, cum ar fi vitele. Îngrășământul (excrementele) animal are și el impact asupra climei deoarece este folosit pentru culturile de plante astfel făcându-se responsabil pentru 80% din totalul dioxidului de azot eliberat în aer. Acest gaz contribuie cu 6% la încălzirea climei.

Și familia ta a adaptat acest mod de viață? 

Din pacate soțul și fiul meu nu au adoptat stilul de viata vegan, dar au redus considerabil consumul de carne și au început și ei să folosească produse „cruelty free”. Ei mă susțin enorm și chiar sunt încântați de bucatele vegane pe care le pregătesc. Menționez că nu sunt raw-vegan și prepar mâncarea termic.

Mulți susțin că acest mod de viața este destul de costisitor, tu ce părere ai despre asta?

După părerea mea modul de viață carnivor este mai costisitor decât cel vegan. Și nu doar din punct de vedere financiar. Știi, eu am o zicală: „Trupul meu este o gradină care înflorește, ci nu un cimitir pentru animale” – mă țin de ea mereu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Family time 👪❤️

O postare distribuită de Cristina Zgardan (@youngwildandfree.c) pe

Cu ce înlocuiești produsele precum carnea și lactatele? Din ce alte produse iei calciu, proteinele, grăsimile necesare?

Le-am înlocuit cu fasole (fasolea neagră este bogată în proteine), năut, semințe de chia (sursă de fier și calciu), semințe de susan, semințe de in, spanac, rucola, absolut toate fructele și legumele, nuci de tot soiul (migdale, nuci grecești, nuci de pecan, arahide, fistic ș.a.m.d.) lapte de migdale, de cocos, de soia, de ovăz. Crupe ca hrișca și orezul. Alge marine care sunt o sursă excelentă de iod, calciu și fibre. Fructele uscate, brânza tofu care se prepară din soia. Ciupercile (diferite) care sunt o sursă de vitamine (B1,B2,B6 și acid folic) și minerale. Și lista ar continua la nesfârșit.

Care este atitudinea moldovenilor față de acest stil de viață?

Atitudinea aș spune, că e una sceptică, cu toate că sunt mulți vegani în Republica Moldova. Pentru ceilalți, noi suntem niște „ciudați” și când aud că ești vegan atunci toți se transformă în medici nutriționiști, dietologi, psihologi ș.a.m.d. Și încearcă să te convingă că dacă nu mănânci carne, mori. Probabil din motiv că am fost crescuți cu așa concept de viață, ceea ce nu îl face să fie veridic, însă nu toți înteleg asta. Sunt și oameni neinformați care te contrazic înflăcărați si atunci când nu mai pot aduce argumente veridice, discuția se încheie cu fraze de genul: „ei, atunci mănâncă iarbă”, „iarba ți-a uscat mințile” sau „oricum n-ai dreptate” și incepe cumva un atac la persoana.

Cum ai început mică ta afacere cu dulciuri vegane și cum îți merge?

De mic copil ador dulciurile și am incercat să caut alternative vegane. Orice găseam nu îmi îndeplinea pofta, așa că m-am gândit să încep să le prepar eu, acasă (deserturile raw vegan nu sunt pe placul meu), așa că am învățat arta cofetăriei. Am trecut 3 cursuri în cofetaria vegană, am 3 diplome și pe „drum” este și a 4-a (aștept doar să ia sfârșit carantina ca să pot să-mi continui studiile), în curând voi fi deja Cofetar de categoria IV. Am depus multă muncă și efort în aceste cunoștințe.

Inițial am vrut să învăț ca să pot să-mi prepar mie și celor de acasă dulciuri cruelty free, dar în același timp și sănătoase. Când am văzut căt de delicioase sunt și cât de bine îmi ies, am hotărât să împart și cu alții aceste bunătăți. Așa mi-a venit ideea unei mici afaceri, în care să prepar dulciuri vegane la comanda. Acestea sunt potrivite pentru cei care duc un mod de viața sănătos, pentru vegani, pentru cei alergici la gluten și lactoză, pentru diabetici (am și așa opțiuni de deserturi). Foarte mult mă bucură reacția clienților când îmi scriu că nu s-au așteptat să fie atât de delicioase și ulterior revin cu alte comenzi.

Ce sfaturi le-ai oferi persoanelor care vor să adopte un asemenea mod de viață?

Pentru cei care și-ar dori să adopte acest mod de viață, vreau să le spun în primul rând mulțumesc pentru contribuția la non-violență față de animale și că își fac griji de mediul care ne înconjoară. Sfatul meu ar fi să se consulte mai întâi de toate cu un nutriționist ca să poată trece la dieta vegană fără ca să-și dauneze organismului. Multă răbdare și succese. La nivel moral le-aș recomanda să vizioneze niște filme documentare: Earthlings, Cowspiracy, Live and let Live, What the Health, Forks over knives, Eating animals, Dominion.

Surse foto: instagram.com/youngwildandfree.c/, instagram.com/cristinas_vegan_cakes/

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară