Virusul HPV reprezintă unul dintre cele mai răspândite virusuri, care afectează atât femeile, cât și bărbații, de cele mai diferite vârste. Dar, conform studiilor medicale, femeile cu vârsta între 25 și 60 de ani sunt într-o categorie de risc înalt. Ce trebuie să știi despre această boală și care sunt măsurile pe care să le întreprinzi, află din rândurile ce urmează.

  • Este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală

Virusul HPV rămâne a fi una dintre cele mai contagioase maladii cu transmitere sexuală și reprezintă un motiv în plus pentru a acorda o atenție sporită metodelor de contracepție. 

  • Virusul afectează câteva sisteme de bază ale organismului

Deși simptomatica poate lipsi cu desăvârșire (poți fi purtător al virusului, dar să nu ai nici un fel de simptome), virusul HPV afectează unul din următoarele sisteme corporale:

  • Sistemul imunitar – în acest fel, organismul devine mai slăbit și poate apărea riscul de cancer de col uterin la femei;
  • Sistemul ocular – multe persoane infectate fac frecvente conjunctivite;
  • Spațiul cavității bucale – ulcerațiile dureroase pot apărea după infectare;
  • Sistemul respirator – virusul poate intra în bronhii și plămâni;
  • Flora intestinală, pe care acesta o poate dezechilibra.
  • Virusul HPV afectează organele reproductive

Cel mai mare risc în cazul acestei afecțiuni e că la circa 65-70% dintre cazuri, femeile purtătoare ajung să dezvolte cancer de col uterin. Totodată, apariția acelor papiloame externe poate fi pe zona vulvei, pe zona anusului, ceea ce creează un disconfort zi de zi.

  • Virusul HPV poate afecta sarcina

Specialiștii afirmă că persoanelor infectate cu această afecțiune le scade în jumătate posibilitatea de a rămâne însărcinate, deoarece virusul HPV afectează fertilitatea, împiedicând implantarea corespunzătoare a ovulului fertilizat.

În cazul în care sarcina totuși survine, există următoarele riscuri de creștere a:

  • Probabilității unui avort spontan;
  • Fenomenului de polihidramnios (cantitate mare a apelor uterine) sau oligoamnios (cantitate mică a apelor uterine).

Totodată, apelând la un medic ginecolog în Chișinău puteți primi terapia potrivită pe durata sarcinii, astfel încât riscurile să fie minimizate.

  • Nu există un tratament complet, dar există terapie constantă

Din nefericire, încă nu a fost inventat un tratament complet al afecțiunii, dar există o terapie internă și externă a bolii. De regulă, medicii ginecologi recomandă să se efectueze testul HPV și ultrasonografia ginecologică pentru a stabili stadiul evoluției bolii. Ulterior se prescrie tratamentul potrivit. 

Tratamentul e individual și corespunde fazelor bolii. 

Pentru a diminua considerabil riscul unui cancer de col uterin, nu uitați să mergeți regulat la medicul ginecolog și să dați analizele la timp. Clinica Sante vă oferă tot spectrul de servicii necesare în acest sens, iar în perioada 1-30 aprilie 2022, testul la Virusul Papiloma Uman (HPV), genotipare tipurile 16/18 – ADN, test calitativ la un preț redus cu 50% – fiind doar 125 de lei. Oferta este valabilă în toate centrele Clinicii Sante!

Distribuie articolul: