Ultima oră! Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost luată cu puțin timp în urmă de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. 

Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au descins marți, 24 mai, cu percheziții acasă, dar și în alte locații care aparțin fostului șef de stat, Igor Dodon. Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. 

„Subiecții principali sunt un fost președinte și persoane interpuse, care au tangență la săvârșirea faptelor. Au fost depistate bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, chitanțe, documente, recipise, care urmează a fi examinate”, a declarat într-un briefing șefa interimară a PA, Elena Cazacova.

Potrivit procurorului, persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. Ulterior, pe numele lui Igor Dodon și altor persoane, au fost dispuse măsuri de arest pentru 72 de ore.

 Igor Dodon, declarații după eliberarea din arest preventiv și transferul în arest la domiciliu: Vreau să fac 3 declarații! 

  • „Consider acest dosar politic, la comanda Maiei Sandu. Cu acest caz se ocupă 53 de procurori și ofițeri, pentru ca să mă pună la pușcărie. Bulat, Compan și probabil Morari – ei ghidează procesul, împreună cu Ambasada SUA”
  • „Este ciudat să mă învinuiască de trădare de Patrie, ei, cei care care la această etapă au umplut instituțiile de stat cu consilieri străini. (…) Cheamă NATO aici, polițiștii străini păzesc frontierele. Aceste dosare cu îmbogățire ilicită sunt pentru a-i persecuta pe cei care nu sunt de acord cu Maia Sandu. Eu mă mândresc că l-am dat jos pe Plahotniuc, după ce am organizat acele pseudo-negocieri”.
  • „Acest arest s-a făcut cu scopul de a sustrage atenția de la prețul gazului, electricității, benzinei, etc. La toamnă deja pe cine vor pune la pușcărie? Mi-au ridicat de acasă toate telefoanele, toată arhiva personală. Deja aștept să facă show-uri cu acele informații din telefon. Al doilea scop este lichidarea forței de opoziție. Nu doar a liderului. Ei foarte tare sperau că mă vor presa și eu voi ceda. Maia Sandu va nimeri și ea în așa condiții, dar ea nu va rezista. Eu am primit mesaje să fug din țară în ultimele luni. Dar nu am fugit și nu am de gând să fug”.

Complicele lui Igor Dodon, care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut sa înghită recipisa a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

Distribuie articolul: