Croșetezi? Desenezi în acuarele? Poate citești? Hobby-urile au devenit o parte inerentă din viața noastră și deja nu ne imaginăm o zi fără să nu facem ceea ce ne oferă relaxare, dezvoltare și echilibru. Se pare că s-a depistat legătura dintre sănătatea minții și obiceiul de a avea diferite pasiuni, astfel încât 1 din 3 persoane care are un hobby dezvoltă cu 45% mai puține stări de anxietate sau atacuri de panică, ceea ce reprezintă o tendință îmbucurătoare pentru această lume cu ritm atât de grăbit.

Avantajele unui hobby sunt următoarele:

  • Te ajută să iei o pauză – suntem din ce în ce mai grăbiți, mai alerți, mai accelerați să obținem tot felul de rezultate, să îndeplinim sarcini prescrise cu termen care arde. Acest lucru ne afectează nu doar puterea de concentrare, ci mai ales calitatea vieții. Hobbyurile ne pun pauze sănătoase, mai ales dacă ne paște pericolul unor stări nesănătoase.
  • Te ajută să te redescoperi – nu în zadar se spune, că descoperind o pasiune pentru un anume obicei, ajungi să te reinventezi. Este de ajuns să ne amintim despre diferiți scriitori, muzicieni, sportivi care au renunțat la cariere ce îi epuizau în favoarea unei pasiuni constructive. Câteodată, acest lucru te poate ajută să găsești clasicul „drum în viață”.
  • Te provoacă să fii mai bun – pandemia ne-a demonstrat din plin această lecție, deoarece ne-a învățat să găsim pasiuni chiar în interiorul caselor. Au apărut mai mulți meșteșugari, artiști care își vând acum roadele muncii și care au început încă din primul an pandemic 2020.
  • Este o modalitate bună de networking – de exemplu, poți cunoaște oameni noi dacă devii parte dintr-un club de carte sau dacă te înscrii la cursuri de dans. Vrei reuși astfel să depășești bariera de persoane pe care le vezi zilnic la birou sau la universitate și să interacționezi cu alți oameni, ceea ce evident îți prinde bine.
  • Scapi de stres – iată încă un element important, eliberarea stresului, care poate fi un mecanism dăunător și pentru a-l evita e util să practici o anumită activitate. Important e ca acel hobby ales să nu îți provoace alte bătăi de cap, prin urmare trebuie să-l practici doar într-o stare constantă de confort.

Tu ce hobby ai? Simți efectele sale pozitive?

 

Distribuie articolul: