Unul dintre cele mai importante capitole ale Codului Muncii, cel care prevede principiile de bază ale raporturilor de muncă, va conține și o prevedere prin care va fi interzisă hărțuirea sexuală la job. Violența, agresiunea și hărțuirea sexuală va fi interzisă și prin Codul Educației. Mai nou, în documentul care reglementează învățământul moldovenesc va apărea și noțiunea de bullying (violența psihologică repetată). 

Proiectul care este expus dezbaterilor publice propune completarea legislației cu prevederi în domeniul prevenirii și soluționării cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă nu doar în Codul Contravențional sau cel al Muncii, ci și în Legea Sindicatelor, Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Legea cu privire la avocatură și altele, notează AGORA.
 
În plus, prin Codul Contravențional, vor fi supuși amenzilor cei care vor încălca noile prevederi. Persoanele fizice vor fi amendate de la 3000 de lei, iar persoanele juridice – până la 13.500 de lei.

Prin Codul Muncii va fi interzisă nu doar munca forțată și discriminarea, ci și hărțuirea sexuală la muncă. Angajatorii vor fi obligați să gândească un mecanism de soluționare a plângerilor cu referire la hărțuirea sexuală la locul de muncă. În plus, aceștia ar urma să organizeze sondaje anuale în rândul personalului, pentru a identifica cât de des au loc episoare de hărțuire sexuală, iar ulterior vor fi obligați să facă public raportul constatărilor pentru a combate fenomenul.

Bullyingul va fi interzis prin lege

Pe lângă prevederile incluse în Codul Muncii, și Codul Educației va primi un capitol nou: Interzicerea violenței și a hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ.

În noul compartiment, pe lângă hărțuirea sexuală, va fi inclusă și violența psihologică – bullying. Aceasta va fi detaliat definită, iar statul va obliga instituțiile de învățământ să elaboreze proceduri de investigare a cazurilor de violență psihologică și sexuală.

Citește și: Fiecare a cincea femeie agresată a fost hărțuită sexual de profesor. Cum prevenim fenomenul în școli și universități

În cursurile profesionale ale dascălilor se vor introduce sesiuni de informare și metode de combatere ale acestor fenomene.

Într-un final, prin Codul Educației, instituțiile de învățământ vor fi obligate să aibă consilii de etică care ar urma să redreseze cazurile de hărțuire sexuală sau psihologică și să remită cazul, după necesitate, organelor de anchetă.

Cazul USMF

Pe 8 august 2018, AGORA a scris despre cazul a două asistente universitare care și-au acuzat șeful de la catedră de hărțuire sexuală, iar alți angajați s-au plâns de abuz. Profesorul pe nume Viorel Prisacari a negat toate acuzațiile.

Continuarea o găsiți pe AGORA.md.