Se pare că studenții basarabeni din România vor primi foarte curând o veste bună, cifrele de pe card se vor dubla. Astfel, potrivit agerpres.ro, camera Deputaților din România a adoptat ieri, 5 mai, un proiect de lege care prevede creșterea burselor acordate românilor de pretutindeni pentru a studia în România. Astfel, bursele vor crește de la aproximativ 320 de lei românești pe lună, la 700 de lei românești pe lună (aproximativ 140 de euro). Proiectul trebuie să parcurgă procedura de promulgare.

„Statul român poate acorda anual burse pentru sprijinirea românilor de pretutindeni, care doresc să studieze în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ superior de stat din România, pe baza metodologiilor aprobate, prin ordin comun al ministrului Educaţiei Naţionale, ministrului pentru românii de pretutindeni, ministrului Afacerilor Externe. Statul român poate acorda, anual, burse pentru cetățenii străini care doresc să studieze în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, astfel: în baza unor acorduri bilaterale, în baza ofertei unilaterale a statului român, la propunerea altor ministere prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul citat de agerpres.ro.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023-2024.

În prezent, 4 843 de români de pretutindeni sunt înscriși în învățământul universitar din România, dintre care 2 979 la studii de licență, 1 683 la masterat, 44 la doctorat și 137 în anul pregătitor. Bursele acestora constituie 65 de euro pe lună pentru studenții de licență, 75 de euro pe lună pentru masteranzi și 85 de euro pe lună pentru doctoranzi.

Sursa: agerpres.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: