Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Solicitarea urmează a fi aprobată de Parlament. 

„Propun să începem cu hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de urgență, astfel ca să putem transmite repede în Parlament”, a spus prim-ministra, Natalia Gavrilița.

La data de 24 februarie Rada Supremă a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina. Anunțul a fost făcut de mai mulți deputați pe conturile lor de Telegram. Ucraina a intrat în stare de război, informează unimedia.info/ro.

Atunci, Parlamentul a votat pentru instaurarea stării de urgență, la solicitarea Guvernului, ca urmare a conflictului armat izbucnit în țara vecină, Ucraina.

În dimineața aceleiași zile Putin a avut un discurs, în jurul orei 5.30 (4.30 ora Moldovei), în care a declarat că „toate analizele arată că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat că Moldova își evacuează diplomații de la Kiev, iar șefa statului a convocat CSS în legătură cu situația din Ucraina.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

Distribuie articolul: