„Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui”. Situația actuală din țară, ne permite să creionăm, în mare parte, afirmația făcută de  Grigore Vieru. Nu judecăm, nu criticăm și nu vrem să blamăm acțiunile făcute de o mulțime de oameni în ajutorul refugiaților ucraineni. Războiul este unul nedrept și de neconceput, când ne gândim la consecințele acestuia asupra omenirii. Nu disprețuim suferința ucrainenilor și nici nu-i tratăm cu indiferență. Suntem suflete și oferim ceea ce avem, pentru a umple golul din ochii, sufletele sau familiile refugiaților. Dar, există un „dar”.

În acest context, cu ușurință putem remarca mila pentru străini, dar și ura pentru cei de același neam. V-ați pus vreodată întrebarea de ce oameni sunt atât de haini cu semenii săi? De unde se naște răutatea și apatia față de ceilalți?

O multitudine de motive explică acest fapt. Oamenii sunt răi pentru că au sufletele rănite. Dezechilibrul dintre „eu-emoție-suflet-personalitate” este ancora comportamentului și atitudinii negative față de ceilalți. Nemulțumirea față de ceia ce ai, scopuri neîmplinite, imposibilitate de a acționa, incompatibilitatea cu serviciul pe care îl ai sau neînțelegerile cu partenerul, colegul sau prietenul tău sunt indicatori care te determină să vezi doar partea goală a paharului. În acest context, oamenii sunt mereu frustrați, supărați, emoțiile negative sunt cele ce predomină, iar atitudinea față de ceilalți nu-i decât una negativă, care oferă, înapoi, aceiași parte a monedei.

Cum ar fi să ne învățăm să fim mai buni, mai empatici și mai conștienți de atitudinea pe care o avem?

Începutul ești TU. Echilibrul cu tine este cheia spre fericire, cea care îți oferă capacitatea și posibilitatea de a dărui iubire și frumos. Fiecare în parte trebuie să comunice cu eul său. Oamenii trebuie să-și cunoască atât calitățile, cât și părțile mai puțin bune. Pentru a ne poziționa drept o personalitate ce știe semnificația adevărului, a binelui, a acceptării, a înțelegerii și, nu în ultimul rând, a valorificării, este necesar ca acesta să cultive în sufletul și gândirea sa valori umane. Etichetarea, jignirea, supărarea, reacțiile negândite, vorbele urâte, privirele în curtea de alături, diseminarea negativului sunt lucruri ce impulsionează doar ură și răutate.

Din acest motiv, e bine să învățăm cum e să oferi bunătate tuturor, oriunde, indiferent de nație, gen, statut social sau neam. Să faci lucruri bune ai nevoie de curaj, curajul de a începe ceva nou și cu inima deschisă, motivație puternică pentru a putea muta munții din loc, este nevoie de timp și implicare. Astfel, dorința și disponibilitatea emoțională sunt fundamentale începutului tău de om bun și cu milă față de toți.

Fiecare are rolul său pe Pământ, unul este comun tututor, de a face bine. Prin urmare, ”per aspera ad astra”, acesta ar fi mottoul potrivit, pentru a ajunge la punctul de echilibru cu tine și cu cei ce te înconjoară. Să fii bun e frumos, iar atunci când ți se întoarce cu aceiași monedă, totul pare mai ușor și drag.

 

 

Distribuie articolul: