În încercarea de a face mai suportabilă vremea caniculară, apelăm la aşa-zise mici trucuri, cum ar fi duşurile reci, băutul apei, la fel de reci şi alegerea hainelor numai din fibre naturale. Dar multe dintre acestea nu fac altceva decât să agraveze senzaţia de fierbinţeală.

 1. Băuturile şi mâncărurile reci nu ne răcoresc

Când temperaturile ating cele mai mari temperaturi, suntem tentaţi să ne facem rezerve de apă şi de îngheţată la frigider. Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată, la fel de brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte de a bea sau de a mânca rece. De ce? Ei bine, atunci când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură. Este ca şi cum ai pune paie pe foc, spun specialiştii citaţi de „Le Figaro“. Imaginează-ţi stomacul ca o oală de mari dimensiuni în care toate alimentele ingerate trebuie încălzite pentru a putea fi procesate. Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât organismul va arde mai mult combustibil (energie, calorii) şi, deci, va produce mai multă căldură. Cel mai indicat este ca mâncarea şi băutura să fie la temperatura camerei, nici cele fierbinţi nu fac un serviciu organismului pe vreme caniculară.

2. Duşul rece – efect de încălzire

Şi în cazul duşurilor cu apă foarte rece, mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. În momentul în care punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată. Este vorba despre situaţia în care facem duş cu apă de 20 de grade Celsius atunci când afară sau în casă sunt 37 de grade Celsius, total diferită de situaţia în care facem baie cu apă la aceeaşi temperatură când afară sunt numai 21 de grade Celsius, în mod evident. De fapt, în primul caz, organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se, iar în al doilea, diferenţa de temperatură fiind foarte mică, corpul se poate relaxa. În perioadele caniculare, cele mai eficiente sunt duşurile călduţe, ca apa de vară, recomandă specialiştii.

3. Vara ne deshidratăm uşor, dar nu trebuie să bem chiar foarte mult lichid

Regula pe care o tot repetă medicii este simplă: pe măsură ce temperaturile cresc, trebuie să dăm o importanţă mai mare hidratării. Fiindcă din corp apa, împreună cu sărurile minerale, se elimină vara prin mai multe căi: respirator, urinar, cutanat (transpiraţie). Corpul nu poate funcţiona dacă proporţia de apă scade sub 60%. Aşa că, evident, trebuie să bem mai multă apă decât în restul anului – cel puţin 1,5-2 litri pe zi. De fapt şi de drept, noile studii demonstrează că nu trebuie să ne forţăm să bem atât de multă apă, ci important este să ne ascultăm organismul şi să ne dăm seama când începe să ne fie sete. Trebuie să ţinem cont că procesul de deshidratare începe, totuşi, înainte ca senzaţia de sete să apară, aşadar chiar atunci când ne simţim buzele uşor uscate, ar trebui să avem la îndemână apă sau fructe şi legume proaspete, fiindcă şi acestea ne hidratează chiar mai bine decât apa. Din categoria lichidelor recomandate se exclud vara (sau se includ limitat) băuturile alcoolice şi cele pe bază de cafea, fiindcă au efect diuretic.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: