Mai mult timp pentru a experimenta cu noi produse de îngrijirea pielii înseamnă, inevitabil, că vom face și câteva greșeli. Asigură-te că elimini aceste obiceiuri din rutina ta de îngrijire.

Ideile greșite despre îngrijirea tenului circulă de generații întregi și sunt transmise mai departe, uneori cu mici modificări ce le fac mai mult sau mai puțin dăunătoare. Aici  da ca exemplu folosirea greșită a tonerului, un produs pe care mulți dintre noi încă îl confundă cu loțiunile astringente de pe vremuri.

1. Nu îndepărtezi de pe ten demachiantul sau apa micelară

Orice ar scrie pe ambalaj, te asigur că o curățare eficientă a tenului implică folosirea apei. Îndepărtarea machiajului și a impurităților cu demachiant sau apă micelara este doar primul pas într-o rutină eficientă de curățare.

Al doilea pas este spălarea cu apă și un gel blând de curățare, care îndepărtează toate reziduurile rămase pe ten, inclusiv cele lăsate în urmă de demachiantul tău preferat. Această rutină îmbunătățită va preveni erupțiile acneice, excesul de sebum ce accentuează porii dilatați, precum și formarea punctelor negre.

2. Foloseșți tonerul ca produs de curățare

După ce ai folosit demachiantul, aplici tonerul pe dischetă demachiantă și îți cureți încă o dată tenul, imaginându-ți că acesta va îndepărta toate reziduurile. Însă tonerul nu este un produs de curățare. Departe de formulele astringente și intens alcoolizate din anii 2000, formulele moderne sunt delicate și au scopul de a echilibra pH-ul natural al pielii.

Un toner îți va îmbunătăți cu siguranță aspectul pielii, însă pentru a-și face treaba corect, trebuie să-l aplici pe tenul curat, după spălarea cu gelul de curățare.

3. Te bazezi pe SPF-ul inclus în fondul de ten sau BB cream

Sigur că e bine să folosești produse de machiaj ce conțin SPF – după mai multe cercetări, s-a demonstrat că factorul de protecție este cel pe care îl conțin și cremele solare, așadar este eficient în protejarea tenului. Atunci, care e problema? Cantitatea pe care o aplici. Pentru a te proteja eficient, SPF-ul trebuie aplicat într-un strat generos, iar în ceea ce privește fondul de ten sau BB cream-ul, o cantitate suficientă nu va fi niciodată aplicată, pentru că e pur și simplu prea mult.

Produsele de machiaj se aplică in straturi subțiri, pentru a arată cât mai natural, iar tu ai nevoie de mult mai mult din acel factor de protecție pentru a fi protejată de radiațiile solare. Așadar, folosește o cremă cu SPF 30 pe sub fondul tău de ten – chiar dacă acesta include SPF.

4. Îți imaginezi  o concentrație mai mare de ingrediente active este mai bună

Sigur, concentrațiile prea mici de acizi AHA sau vitamina C nu-și fac treaba în ceea ce privește estomparea petelor pigmentare, care pot fi foarte încăpățânate – dar asta nu înseamnă că e cazul să optezi pentru un procent de 30%.

Nu toate tipurile de ten tolerează concentrațiile extreme de ingrediente active, așa că fii foarte atentă cât de des și în ce doze folosești acizii. De exemplu, 10% acizi AHA și 15% vitamina C sunt doze clasice, care își fac treaba cu brio. Testează întotdeauna toleranța pielii tale înainte de a folosi un serum foarte concentrat și începe cu o aplicare pe săptămâna.

5. Combini mai multe ingrediente active

Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine pentru pielea ta. E adevărat că retinolul, acizii AHA, acizii BHA și vitamina C sunt toate benefice pentru piele, dar asta nu înseamnă că trebuie să le foloseșți pe toate în același timp. Pielea ta poate fi copleșită de această combinație puternică și, în loc să vezi îmbunătățiri, îți vei compromite barieră naturală de apărare și te vei confruntă cu roșeață, descuamare și iritații.

Folosește ingredientele active alternativ, în zile diferite. Dacă azi ai aplicat retinolul, singurul ingredient pe care îl poți adaugă fără probleme este acidul hialuronic (care nu provoacă iritații). În altă zi poți introduce vitamina C, dacă tenul tău o tolerează. Nu-ti recomand să folosești acizii în perioadele în care aplici retinolul, pentru că acestea pot sensibiliza și mai mult pielea. În schimb, poți aplică fără probleme un serum cu niacinamide.

sursa

Distribuie articolul: