Autoritățile municipale nu au încă un răspuns de când și-ar putea relua activitatea grădinițele din capitală. Cert este că în eventualitatea deschiderii instituțiilor de învățământ preșcolar, atât educatorii, cât și părinții vor trebui să respecte anumite cerințe, scrie AGORA.md.

Schimbări de program ar putea avea loc și la școli, odată cu începerea noului an de studii.

„Am făcut un chestionar. 66% din părinții cu copii de grădiniță își doresc deschiderea acestora. Avem și opinia directorilor. Sunt îngrijorați, au frică, dar toată lumea conștientizează că la nevoie toți se vor consolida. Noi ne pregătim intens. Pe fiecare grădiniță, fiecare director lucrează. Avem diferite tipuri de instituții, unele au spații separate pentru dormit, în altele – paturile sunt în aceeași sală cu activitățile de zi. Respectiv, abordarea pentru fiecare trebuie să fie diferită”, susține viceprimara Angela Cutasevici.

Totuși, autoritățile municipale spun că decizia de reluare a activității grădinițelor ține în totalitate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Chiar și așa, programul de activitate al instituțiilor de învățământ nu va mai fi același ca până la criza epidemiologică.

„Va trebui atent să reluăm activitatea. Cert este că numărul de copii va fi limitat, numărul de ore va fi limitat, ar putea fi și niște indicatori de încadrare treptată. Primul grup, probabil, vor fi copii din grupa mare. Astfel ca educatorii să poată exersa acele norme comportamentale. Atunci când vom relua activitatea, cadrele didactice ce au peste 63 de ani vor fi întrebate dacă vor să revină la muncă. În caz de refuz, noi vom veni cu decizii – fie concedii neplătite, fie altfel”, mai spune Cutasevici.

Ce ne așteaptă din 1 septembrie

Și în cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal ar putea fi introduse reguli noi. Numărul de elevi în clasă ar putea fi limitat, iar orele prescurtate.

„Fiecare director își evaluează condițiile spațiale în fiecare sală de clasă. Vor fi luate în calcul suprafața în clasă și numărul de copii. Va trebui să evaluăm mai multe orare de intrări/ieșiri în instituție, în cazul în care nu sunt mai multe uși, ca să excludem intersecția dintre grupurile școlare. Acolo unde nu va fi posibilă organizarea activității școlare într-un schimb, vom recurge la două schimburi. De asemenea, se examinează posibilitatea ca o parte din elevi să fie în sala de clasă, iar cealaltă să fie online. În următoarea săptămână să se schimbe. Durata orei, cu certitudine, va fi prescurtată”, punctează viceprimara Angela Cutasevici.

Aceste reglmentări sunt deocamdată doar la nivel de ipoteze. Deciziile finale privind modul de organzare a activității instituțiilor de învățământ urmează să fie adoptate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Precizăm că pe 28 mai, premierul Ion Chicu declara că grădinițele din țară se vor redeschide atunci când riscul infectării copiilor va fi minim sau zero. Prim-ministrul a precizat că și-ar dori ca revenirea în colectivitate să se facă de la 1 iulie, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate ar putea fi prelungită și după 30 iunie.

AGORA amintește că toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Distribuie articolul: