Gimnaziul din Tohatin și-a reluat activitatea. Toți copiii au revenit la școală, inclusiv cei 12 elevi care au ajuns la spital intoxicați din cauza apei contaminate cu norovirusuri. Anunțul a fost făcut de către șefa Direcției Municipale Educație, Rodica Guțu, citată de Agora.md.

„Din ultima informație primită de la Centrul de Sănătate Publică, ne-au fost date indicații să redeschidem instituția. De astăzi, copiii merg la lecții. Toți copiii sunt externați, toți au revenit la ore. Conducerea instituției va elabora un ordin de recuperare a orelor. Probele de apă sunt bune. Apa poate fi folosită pentru pregătirea bucatelor. Din cauza apei de la cantină, utilizată în instituție, a avut loc intoxicația copiilor. Au fost inspectate, spălate rețelele. S-a recomandat să fie interzisă acumularea apei în vase de rezerve, ceea ce s-a constatat că este. S-a făcut instructaj cu personalul din cantină. S-au întreprins practic toate măsurile recomandate de Centrul de Sănătate Publică”, a declarat Rodica Guțu.

La începutul lunii martie, 12 elevi de la Gimnaziul nr. 74 din Tohatin au ajuns la spital după ce au consumat alimentele de la școală. Ministerul Sănătății spunea atunci că, la internare, aceștia prezentau vomă, diaree, febră și semne de toxico-infecție alimentară.

După un control realizat la combinatul care livra hrană școlii din Tohatin, primarul interimar Ruslan Codreanu a anunțat că au fost depistate un șir de abateri, precum „cartofi și sfeclă cu mucegai, biscuiți cu termenul de păstrare expirat și carne păstrată împreună cu peștele”.

Rezultatele investigațiilor realizate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică au arătat că elevii care au ajuns la spital s-au infectat cu norovirusuri, cunoscute și ca virusul vărsăturilor de iarnă. Specialiștii au fost prelevat probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă. 

Foto: Poză simbol