Omega 3 se implică într-o mulțime de funcţii vitale pentru organism, de aceea, aportul său este important (fie din alimentație, fie prin suplimente alimentare). Chiar dacă ești sceptic în legătură cu BAD-urile, există o sumedenie de surse naturale de Omega 3 (le vom analiza mai jos în articol).

Importanța Omega 3 

Omega 3 reprezintă un material de construcţie important pentru membrana celulară. Contribuie la fortificarea oaselor şi a muşchilor, îmbunătăţeşte calitatea părului, unghiilor şi a pielii. Fiind un acizid gras nesaturat, întăreşte inima şi vasele sangvine, asigurându-le elasticitatea necesară și prevenind trombozele (așadar, reduce și riscul de accident vascular cerebral si infarct). Omega 3 reduce simptomele sindromului metabolic, printre care și rezistența la insulină, care reprezintă un factor de risc major pentru diabet. Dă un boost imunităţii, ameliorează procesele inflamatorii din organism și reacţiile alergice, dar mai presus de toate – constituie o sursă de energie şi vitalitate. Îmbunătățeste calitatea vieții și o prelungește. Alte beneficii ale acestui acid sunt: reducerea depresiei si a simptomelor specifice menopauzei. Există și dovezi că multivitaminele, probioticele, Omega-3 și suplimentele precum vitamina D pot reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, mai ales în rândul femeilor. Sună promițător, nu? Dar nu te grăbi să comanzi primul preparat cu acizi grași nesaturați pe care-l găsești, contează mult să alegi un Omega 3 bun!

Cum să alegi un Omega 3 cu adevărat benefic

Caută un produs din muşchi, dar nu din ficat. Multe companii fabrică Omega 3 din ficat de peşte (organ responsabil de eliminarea toxinelor, metaboliților, metalelor grele din organism). Specialiștii în nutriție susțin că ar trebui să eviţi ficatul şi să te convingi că untura de peşte preferată, sursa cea mai frecventă de Omega 3, este extrasă din muşchii peștilor de adâncime.

Optează pentru un monopreparat, mai degrabă decât pentru un complex Omega 3-6-9. De ce? Omega 9 poate fi sintetizat și de organism, iar Omega 6 rar este deficitar. În general, este recomandat consumul a 250-500 de mg de Omega 3 pe zi, însă există situații în care e recomandat un aport mai mare. Medicul de familie sau un nutriționist certificat te poate ajuta să personalizezi mai bine doza, dacă socoți că ai nevoie de mai mult.

Cumpără Omega 3 de origine animală (dacă nu ești vegan convins, desigur). Omega 3 este de origine vegetală şi animală. Omega de origine animală este mult mai eficient şi se asimilează în mare parte. Cum se determină originea produsului? Experții oferă un sfat simplu – analizează compoziţia de pe etichetă. Acolo este indicat acidul docosahexaenoic (DHA) sau eicosapentaenoic (EPA). Acidul alfa-linoleic (ALA) denotă originea vegetală a produsului.

Cum să obții mai mult Omega 3 direct din alimentație

Omega 3 se regăsește în majoritatea alimentelor sănătoase, pe care e indicat să le introducem în dietă noastră. Cea mai bună sursă de Omega 3 este peştele din mările cu apă rece (somon, păstrăv, lostriţă, gorbuşă, poți opta și pentru macrou, ton, sardine). Și fructele de mare se pot lăuda cu un conținut ridicat de Omega 3. De exemplu, o porție de creveți vine la pachet cu 0,15 – 0,29 grame de acizi grași Omega 3. Scoicile și homarul sunt, de asemenea, surse excelente de Omega 3.

Există și surse vegetale de Omega 3: uleiul de in şi de susan. Se regăseşte în cantităţi mai mici în plante și semințe precum: varză de Bruxelles, semințe de chia, cânepă, nuci, semințe de în, spanac, salată, conopidă, varză, semințe de susan, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, germeni de grâu.

Suplimentele sunt incluse în alimentație chiar și de popoarele care mănâncă în mod curent peste gras și folosesc pentru prepararea mâncării uleiuri vegetale. Suedezii, norvegienii, finlandezii și japonezii sunt doar câteva exemple de astfel de popoare, care își completează astfel aportul de acizi grași esențiali, pentru a preveni dezechilibrele. Așadar, tu decizi ce mod de a suplimenta organismul cu Omega 3 ți se potrivește!

Distribuie articolul: