Problema gheretelor din Chișinău este una de-a lungul timpului. Municipalitatea a dus o luptă în acest sens. Unele gherete au fost scoase cu scandal, altele au fost instalate din nou, fiind favorizate tot de primărie și lista ar continua. Dar trebuie să recunoaștem că în ultimii ani, totuși, s-a redus substanțial numărul gheretelor din capitală.

Căutând deciziile primăriei referitor la evacuarea gheretelor din Chișinău, am găsit o informația din anul 2020. În postare, se menționează că:

„în cadrul ședinței din 2 decembrie, Ion Ceban a solicitat pretorilor de sector să monitorizeze procesul de evacuare a gheretelor instalate ilegal „în 10 zile să nu mai existe!”, a declarat primarul general. O săptămână mai târziu, primăria informa că gheretele unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, circa 300 de unități, vor fi evacuate până la sfârșitul acelei săptămâni.

Această solicitare a avut loc în contextul prevederilor art. 12 alin. (6) din Regulamentul sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din 19 septembrie 2016, care stipulează că unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun şi produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

În afară de gheretele care încalcă prevederile legii cu privire la tutun și la produsele din tutun, responsabilii evacuează și gheretele a căror autorizații de amplasare au expirat în decembrie 2019”.


Totodată, un factor bun este și dispariția publicității stradale din oraș. Deși se mai observă panouri publicitare pe unele clădiri din oraș, totuși, e îmbucurător că prin aceste decizii de înlăturare a panourilor publicitare și gheretelor, se îmbunătățește vizibil aspectul orașului. Dar, se observă alte minusuri.

De exemplu, la intersecția străzii Calea Ieșilor cu Bariera Sculeni, este o clădire abandonată de aproximativ 10 ani. Cel puțin eu o știu că această clădire stă nefinalizată de așa mult timp. Situațiile pot fi diferite. Agentul economic care a început construcții modulare o fi dat faliment. Or altceva. Cert e că la primul etaj se afla un salon de frumusețe și un magazin. Odată cu pandemia COVID-19, salonul de frumusețe a dispărut, iar magazinul s-a mutat la demisol. Anul trecut, a apărut un magazin de detergenți.

În schimb, putem vedea gherete în zonă.

Oare de ce Primăria municipiul Chișinău nu și-ar asuma responsabilitatea finalizării construirii clădirii în cauză.

O clădire de la intersecția străzii Calea Ieșilor cu Bariera Sculeni. Ar putea fi finalizată

Finalizarea construcției clădirii ar putea îmbunătăți aspectul din zonă, mai ales că prin împrejurimi se află gherete. Condițiile de lucru ale vânzătorilor ar putea fi îmbunătățite. În ceea ce privește stația de troleibuz, de asemenea, poate fi îmbunătățită. Odinioară, era un scaun, unde bătrânii și femeile însărcinate ori cu copii mici puteau să se așeze, în timp ce așteaptă transportul public. Noul agent economic a scos scaunul. Spațiul public din zonă ar putea fi amenajat foarte bine, dând un aspect pozitiv zonei.

la câțiva metri de la intersecția celor două străzi se află aceste gherete

Amenajarea spațiului public

Toate aceste gherete ar putea fi amplasate în noua clădire nefinalizată. În așa fel, ar exista condiții de muncă mai bune pentru angajații acestor gherete.

Comoditatea spațiului public este un strict necesar cetățenilor din toate punctele de vedere.

Totodată, acum trei zile, se menționa apariția unei broșuri turistice, dedicată oraşului Chișinău, unde noul produs de promovare a municipiului ca destinație turistică europeană, este realizată în în strânsă colaborare cu partenerul strategic ANTRIM. Este vorba de o acțiune prevăzută de Strategia „Chişinău – capitala turistică”.

Da, avem un oraș frumos per ansamblu, dar ăsta e un subiect aparte deja. E important să vedem și aspectul pozitiv din capitala Moldovei. Dar, odată ce s-a renovat strada Calea Ieșilor, angajații ar fi bine să vină și cu feedback la primărie în ceea ce privește anumite detalii din zonă.