Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Junior Achievement Moldova, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, Camera de Comerț Americană din Moldova cu suportul organizației de creditare nebancară „Iute Credit” lansează campania națională de educație financiară și creditară destinată elevilor cu genericul „Generația Inteligenței Financiare”. Proiectul educațional își propune să consolideze cunoștințele copiilor, cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, în domeniul financiar, în vederea gestionării eficiente a banilor.

Campania „Generația Inteligenței Financiare” reprezintă continuitatea proiectului dedicat educației financiare „Află Totul despre Bani”, desfășurat în perioada octombrie 2019 – decembrie 2020.

„Campania pe care o lansăm acum reprezintă o provocare și mai responsabilă deoarece are în prim-plan deprinderile și obiceiurile financiare sănătoase ale elevilor. Spre deosebire de campania trecută, actuala are drept țintă un public special care necesită o instruire timpurie, încă de pe băncile școlii, pentru a crea o generație de adulți responsabili din punct de vedere financiar”, consideră Lilian GUZUN, CEO Iute Credit Moldova.

Proiectul „Generația Inteligenței Financiare” va oferi accesibilitate elevilor din țară la unele materiale educaționale care vor putea fi utilizate în format digital, acesta fiind și unul din scopurile de bază ale campaniei.

„Luând în considerație necesitatea elevilor și al cadrelor didactice din Republica Moldova de resurse educaționale moderne în domeniul financiar, încurajăm inițiativa de a pune la dispoziția acestora mijloace de instruire relevante pentru atingerea obiectivului comun de a avea o generație de tineri ce posedă competențe și abilități de gestionare corectă și eficientă a resurselor financiare”, a declarat Lilia POGOLȘA, Ministra Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

„În această perioadă marcăm Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, prilej pentru a accentua gradul de conștientizare la nivel național a drepturilor și necesităților consumatorilor. Este foarte important să menționăm, în acest context, că procesul de cunoaștere trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, pentru că orice copil care utilizează un produs sau serviciu poate fi numit deja un consumator. Întrucât consumul ține direct de educația financiară, considerăm oportun să fim parteneri în acest proiect național ce are drept scop educarea unei viitoare generații informată și, deci, mai puternică”, susține Violina VARTA, directorul adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței.

Asociația Junior Achievement Moldova, a cărei misiune constă în motivarea şi pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă, rămâne un partener de încredere și pentru campania din acest an.

„Suntem la cea de-a doua ediție a campaniei de educație financiară. Prima a avut drept scop promovarea parteneriatelor între sectorul public, sectorul asociativ și mediul de afaceri în vederea ridicării nivelului de cunoaștere al populației despre managementul financiar personal și despre mecanismele de economisire. În această campanie ne-am propus o focalizare pe consolidarea nivelului de cultură și educație financiară, inclusiv al necesității educației financiare pentru asigurarea succesului personal în rîndul copiilor și tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 7-18 ani”, a accentuat Laurenția FILIPSCHI, director executiv, Junior Achievement Moldova.

„Investind astăzi în copii vom construi un viitor economic solid și durabil. Bunăoară, e greșit să percepem procesul de educare ca fiind un lucru individual. Acesta este, mai degrabă, un vector sistemic. Prin urmare, deși campania este destinată, în mod primordial, elevilor și studenților, aceasta vizează și publicul larg în care se încadrează: părinții/bunicii/tutela elevilor, mass media, instituțiile de stat și autoritățile de reglementare, societatea civilă, ONG-urile relevante precum și comunitatea de afaceri. Din acest motiv, sprijinim, în calitate de parteneri, desfășurarea unor asemenea proiecte, menite să aducă avantaje tuturor”, a declarat Mila MALAIRĂU, director executiv AMCHAM.

Iute Credit Moldova, cea care va oferi sprijin financiar campaniei, crede că, acum mai mult ca niciodată, este nevoie ca elevii să aibă acces la materiale educaționale digitale.

„Responsabilitatea socială stă la baza valorilor noastre corporative. Suntem încrezători că acest proiect va furniza un proces de învățare mixt în domeniul financiar și antreprenorial, va reduce costurile în viitor, va permite revizuirea și actualizarea constantă a programelor, atunci când este necesar, și va îmbunătăți experiența tinerilor în același timp. Accesul la tehnologie va permite o livrare a materialelor didactice mai ușoară, indiferent de zona sau situația în care se află elevii, lucru care s-a dovedit a fi indispensabil, mai ales, în situația cauzată de pandemia COVID-19”, a subliniat Lilian GUZUN, CEO Iute Credit Moldova.
Campania națională „Generația Inteligenței Financiare” prevede o serie de instrumente menite să instruiască copiii cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani în domeniul financiar, printre care: crearea și distribuirea unei serii de video-uri animate cu tematică financiară, interviuri cu adolescenți, recomandările specialiștilor pentru părinți cum să-și educe copiii în așa fel încât aceștia să aibă un comportament pozitiv privind administrarea banilor, și nu în ultimul rând digitalizarea programului liceal „Finanțele mele” elaborat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Junior Achievement Moldova și cu sprijinul USAID, astfel acest material didactic va deveni accesibil de pe telefon / laptop / PC / tabletă.

P