Cât mai suntem în sezonul căpșunilor e bine să le savurăm din plin atât crude cât și în alte variante precum salate, budinci, tarte etc. Încă o opțiune bună ar fi să le conservăm. Gemul este minunat și la fel de îndrăgit ca fructele în varianta crudă. Vă recomandăm o rețetă făcută doar din fructe, zahăr și un pic de suc de lămâie, care nici nu necesită fierbere îndelungată și nici alte adaosuri artificiale. Rețeta împărtășită de pofta-buna.com.

Ingrediente:

  • 1 kg fructe coapte, cântărite după ce au fost curățate de codițe
  • 300 g zahăr
  • câteva felii de lămâie
  • vanilie (opțional)

Preparare:

Răsturnați zahărul peste căpșuni, le amestecați și le lăsați pentru 24h, între timp le mai amestecați. Acestea vor lăsa suc și astfel vor rămâne întregi.

A doua zi, răsturnați căpșunile cu tot cu suc în cratiță, adăugați 3 felii de căpșuni (grijă să nu fie cu semințe). Lăsați focul mare până încep a fierbe, dar se fierb la foc mic în cratiță cât mai largă, descoperită, ca procesul de evaporare să nu fie nicicum împiedicat. Spre final, adică după 20-30 de minute de fierbere, adăugați puțină vanilie și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute. Scoateți feliile de lămâie.

Turnați gemul fierbinte în borcanele și capacele sterilizate în cuptor (bine spălate și uscate), la foc minim, timp de 10 minute. Închideți bine capacele și lăsați-le să se răcească în voie. A doua zi le puteți duce în cămară, dar nu trebuie să stea la rece. Gemul poate fi păstrat și patru ani.

Mai multe detalii în video:

Să aveți poftă!

Sursa: pofta-buna.com.

Foto: FoodNetwork.com