Noul tarif la gaze naturale a intrat în vigoare! Astfel, consumatorii casnici vor achita cu 6 lei mai mult. Decizia a fost luată unanim astăzi, 23 septembrie, de membrii ANRE, care s-au întrunit în ședință.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a dat curs cererii Moldovagaz și a stabilit un tarif de puțin peste 29 de lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Potrivit ANRE, noul preț va fi aplicat în facturi începând cu 1 octombrie 2022.

Amintim că „Moldovagaz” a transmis ANRE o solicitare de majorare a tarifului mediu la gazele naturale cu 31,5%. Potrivit companiei, principalul factor care a necesitat acest pas a fost creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

În prezent, moldovenii achită aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Amintim că, în contextul creșterii prețului la gazele naturale, Guvernul a anunțat că va veni cu un program de sprijin pentru cetățeni. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat deja spre consultări publice Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Totuși, conform actului, compensații vor fi oferite, dar nu pentru toate categoriile de cetățeni.

Distribuie articolul: