Gazprom declară că poate rupe contractul cu MoldovaGaz „în orice moment”, din cauza lipsei unui acord privind achitarea datoriilor istorice – scrie Agora. Totodată, compania învinuiește Ucraina pentru faptul că volumele confirmate pentru luna octombrie sunt mai mici cu 30% decât era solicitat. 

„Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gazul rusesc la stația de măsurare a gazului de la Sohranivka. De asemenea, am dori să menționăm că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractuale privind condițiile de plată pentru gazul furnizat”, scrie TASS cu referire la comunicatul Gazprom.

„În același timp, din vina părții moldovenești, acordul privind achitarea datoriilor istorice pentru gazul furnizat în anii precedenți nu a fost semnat încă. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul existent în orice moment”, notează compania rusă.

Operatorul Ucrainei a declarat forță majoră pentru acceptarea gazului pentru tranzit prin stația de contorizare a gazelor Сохрановка din cauza faptului că nu poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra stației de compresoare Новопсков. Traseul prin Сохрановка a asigurat tranzitul a peste 30 de milioane de metri cubi pe zi, conform Interfax.

Concernul rus, la rândul său, consideră că nu există motive de forță majoră, așa cum nu există obstacole în continuarea lucrului în modul anterior.

Anterior, pe 30 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că rezervele de gaze din Rusia s-au redus cu 30%, la 5,7 milioane de metri cubi pe zi în loc de 8,06 milioane de metri cubi pe zi. El a menționat că situația de anul trecut se repetă acum, când livrările au fost reduse cu 30% din cauza unui contract de furnizare expirat, în timp ce unul nou a fost semnat abia pe 29 octombrie și a intrat în vigoare la 1 noiembrie. „Situația se repetă. Diferența este că anul acesta avem un contract semnat care trebuie respectat”, a spus Spinu.

Gazprom, la rândul său, a informat partea moldovenească că încă nu a fost încheiat un acord privind lichidarea datoriilor pentru gazele furnizate în anii precedenți. „Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul actual în orice moment”, a avertizat compania.

Distribuie articolul: