Gazprom, compania atît de dragă agenților Rusiei de la Chișinău, pierde miliarde de euro al doilea an la rînd. Înpofida declarațiilor Moscovei, se pare că gazul rusesc are nevoie de piața europeană mai tare decît piața europeană de gazul rusesc.

 

Oficial, Gazprom a pierdut 1 trilion de ruble sau aproape 13 miliarde de dolari anul trecut. Ultima dată cînd am vorbitdespre pierderile Gazpromului am fost întrebat politicos de unde știu eu cîți bani face sau nu face compania rusească.

 

Gazprom este o companie listată la bursă, așa că este obligatăsă publice rapoarte anuale de contabilitate. Oricine le poategăsi pe portalul https://www.e-disclosure.ru/.

 

Și dacă cifrele nu sunt suficient de convingătoare, să vedemce mai face Gazpromul: vinde clădiri de birouri, sanatorii șihotele de lux – unde se odihnea anterior „crema” companiei. Potrivit presei internaționale, problemele financiare sunt atîtde grave încît Gazprom se gîndește să vîndă palatul din Sankt-Petersburg unde activa compania-fiică Gazprom-Export.

 

Mă rog, majoritatea birourilor oricum sunt deja goale. Gazprom a început concedierea a 1500 de oameni din aparatulsău central. La Gazprom-Export, din 600 de angajați de dinainte de război au rămas o mînă de oameni care se ocupămai mult cu judecățile decît cu exportul.

Mai multe companii europene au dat în judecată Gazpromul șicer despăgubiri de 18 miliarde de euro, de două ori mai multdecît rezervele valutare ale companiei rusești. De ce? FiindcăGazpromul și-a încălcat contractele și a oprit unilateral livrările de gaz. Cunoscută situație, așa-i?   Kremlinul a speratcă dacă va lăsa Europa fără gaz, atunci europenii nu vor maiajuta Ucraina. Putin a subestimat Europa.

 

Ce urmează mai departe pentru Gazprom? Rusia și aliații săiîncearcă cu disperare să reia livrările de gaz către UE. În timpce Robert Fico, premierul pro-rus din Bratislava, insistă pe reluarea tranzitului de gaz prin Ucraina, vorba-n tîrg e căPutin încearcă să-l convingă pe Trump să permită reluareaproiectului Nord Stream 2. Moscova se încăpățînează să spere că, după toți acești ani, europenii se vor arunca din nou înbrațele Gazpromului.

 

Speranța moare ultima, mai ales cînd alte alternative nu preasunt. Capacitatea actuală de export din Rusia către China estelimitată, iar proiectul unui nou gazoduct – Power of Siberia 2 – este încă în negociere. În pofida mult-afișatei prietenii dintrePutin și Xi Jinping, Beijingul înțelege că Rusia are nevoie săvîndă mai tare, decît are nevoie China să cumpere – așa că vaîncerca să folosească la maximum aceasta situație în avantajulsău și în detrimentul Rusiei.

 

Există totuși și o veste bună pentru ruși – pentru rușii de rîndadică, nu pentru elitele oligarhice din jurul lui Putin. Experțiapropiați puterii de la Moscova spun că Gazpromul se vaocupa de gazificare și asigurarea populației din Rusia cu gaze. Pentru că da, decenii la rîndul Kremlinul a făcut miliarde din exporturile de gaze, bani care se duceau în buzunareleoligarhilor dar o bună parte din ruși încă nu au astăzi acces la gaze naturale. Anul trecut, nivelul de gazificare din FederațiaRusă a ajuns la 74% – adică un sfert din ditamai țara încă nu este gazificată. Inclusiv unele zone nu departe de Moscova.

 

Bun, unii ar zice că nu-i frumos să numărăm banii altcuiva sausă ne bucurăm de necazurile altora. Ce înseamnă problemeleGazpromului pentru noi, în Moldova?

1) Gazpromul pierde miliarde de dolari al doilea an la rînd, concediază mii de angajați și-și vinde imobilele: nu areaceastă companie cum să ne garanteze nouă stabilitate șisecuritate energetică. Ei nu pot să-și asigure propria stabilitatefinanciară. Promisiunile de gaz ieftin, bun și mult în kil ale politicienilor pro-ruși sunt doar baliverne electorale. Vedețisituația din Transnistria.

2) Gazpromul este un instrument de șantaj – dovadă sunt judecățile de 18 miliarde de euro din partea foștilor clienți. Cînd Rusia va vrea să ne trăsnească energetic, nu va conta cescrie în contract și cine se află la guvernare. Întrebați-l pe Krasnoselski.

3) Putin și Gazprom nu asigură cu gaz un sfert din FederațiaRusă – de ce am avea încredere că ne vor asigura nouăconfortul cînd ei nu au grijă de propria populație.

4) Europenii nu trebuie subestimați. În pofida așteptărilor luiPutin, Europa și-a redus dependența de gaz rusesc, a găsitsurse alternative și ne-a ajutat și pe noi să depășim criza – am cumpărat gaz și electricitate din UE, iar compensațiile din facturi au fost posibile tot datorită ajutorului european. Dacăvrem siguranță energetică, adică să nu ne temem că mîine s-arputea să rămînem fără gaz sau lumină, atunci nu Gazpromul rusesc e soluția, ci Uniunea Europeană.

 

PS: În ceea ce ține de pierderile Gazpromului, fac o precizare. În Rusia există două standarde de raportare contabilă: ruseștisau РСБУ și internaționale sau МСФО.

 

Pierderea de 13 miliarde de dolari raportată pentru anul trecuteste din raportul РСБУ sau conform standardelor rusești. Celălalt raport urmează să apară abia în aprilie. E puținprobabil că acolo vom găsi cifre mai bune pentru Gazprom. Pentru anul 2023, Gazprom anunțase un profit de 700 miliardede ruble după standardele rusești, dar o pierdere de 630 de miliarde de ruble după standardele internaționale. De unde-idiferența? РСБУ include doar datele companiei-mamăGazprom, pe cînd МСФО include și cifrele pentrucompaniile-fiice, alde Gazprom Export sau Gazprom Neft. Ce date va include acel raport, urmează să vedem în curând.

Analiza este efectuată de Eugen Muravschi, expert WatchDog.MD.

Distribuie articolul: