Turcia poate fi renumită pentru kebab-urile sale, dar felul de mâncare popular este doar vârful aisbergului când vine vorba de bucătăria turcească. Cu o suprafață de peste 300.000 de mile pătrate, mâncarea bogată și diversă a destinației europene se datorează în mare parte peisajului său. Podișurile și câmpiile de sol fertil formate de vulcani acum dispăruți, munți acoperiți de zăpadă și râuri cu curgere rapidă se pretează la o masă bogată și variată.

Acestea includ mâncăruri pe bază de ulei de măsline de pe coasta Mediteranei, produse de patiserie consistente din Anatolia centrală, arome subtile picante din est și sud-est și asta este doar pentru început. Mâncărurile tradiționale turcești se bazează mai puțin pe condimente și mai mult pe ingrediente proaspete gustoase rulate, frământate, modelate și gătite la perfecțiune cu grijă, dăruire și pasiune. De fapt, turcii își iubesc mâncarea atât de mult încât chiar scriu cântece despre ea – „Domates, biber, patlican” de starul rock anatolian Baris Manco se traduce prin „Tomate, piper, vinete”.

Piyaz
Salata piyaz din Antalya este una dintre cele mai faimoase feluri de mâncare ale orașului turc – iar ingredientul ei secret este fasolea.

Nu sunt orice boabe de unt vechi, ci o versiune mică cunoscută sub numele de candir, numită după provincia interioară în care sunt cultivate.

Delicate si aromate, candir-ul se amesteca, impreuna cu tahini diluat cu putina apa, zeama de lamaie, otet, sare, usturoi, patrunjel plat si ulei de masline.

În varianta foarte tradițională, un ou fiert moale este tăiat grosier și amestecat chiar înainte de servire.

Ezogelin corba

Potrivit legendei, acest fel de mâncare a fost visat de o femeie căsătorită nefericit pe nume Ezo, care încerca să-și cucerească soacra prin stomac. Ea a născocit o supă zestă formată din linte roșie, domato salca (pastă de tomate – dulce sau fierbinte), roșii proaspete și ceapă rasă, servită cu mentă uscată și pul biber (fulgi de chili) presărați deasupra.

Nu există nicio dovadă că a funcționat de fapt, dar pentru orice eventualitate, ezogelin (care se traduce literalmente prin mireasa Ezo), care provine dintr-un sat mic de lângă Gaziantep, este încă mâncarea preferată pentru viitoarele mirese.

Saksuka
Bucătăria turcească încorporează o gamă largă de feluri de mâncare din legume cunoscute sub numele de zeytinyagli yemegi – alimente gătite în ulei de măsline. Majoritatea sunt pe bază de legume și includ fasole verde, anghinare și, bineînțeles, vinete.

Una dintre cele mai gustoase oferte de vinete este sasuka. Aici sunt gătite cuburi mov mătăsos de pulpă verde cu dovlecei, usturoi, roșii și ardei iute – cât de mult din acesta din urmă în funcție de locul în care este făcut în Turcia.

Kisir
Kisir este o salată făcută din grâu, bulgur fin, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. Există numeroase versiuni din toată Turcia, dar cea de la Antakya include nar eksisi (melasă de rodie acru) și pul biber (fulgi de ardei iute roșu).

Mercimek kofte

Cunoscut de localnicii din Diyarbakir ca belluh, mercimek kofte este un deliciu vegetarian. Făcute din linte roșie, bulgur fin, sare, ceapă tocată mărunt, ceapă, roșii și aci biber salca (pastă de ardei roșu iute) și coriandru zdrobit, vin în porții la îndemână.

Doar puneți una dintre aceste pepițe de aromă pe o frunză de salată verde, adăugați o strângere de suc de lămâie, rulați-o și mâncați.

Yaprak dolma

În versiunea Isparta a yaprak dolma, orezul este gătit cu roșii, o grămadă de pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper negru, sare și apă. O lingură din acest amestec se pune pe o frunză de viță de vie, se pliază și se rulează cu grijă cu mâna în cilindri mici îngrijiți. În timp ce frunzele sunt vândute la majoritatea piețelor stradale, cele mai bune provin din copacul unui vecin, de obicei cules la miezul nopții.

Yaprak dolma fac parte din bucătăria turcească din Marea Egee și, uneori, includ un vârf de scorțișoară în amestec, un semn din cap către poporul rom, greci născuți în Turcia.

Inegol kofte

Chifteluțele sunt mult mai mult decât bile de carne în bucătăria turcească. Fiecare stil aduce propriul său serviciu unic de istorie. Unul dintre cele mai cunoscute este Inegol kofte, inventat de un Mustafa Efendi. Originar din Bulgaria, a migrat la Inegol, în nord-vestul Turciei, în secolul al XIX-lea.

Spre deosebire de alte kofte turcești, amestecul său folosește doar carne de vită sau miel măcinată și pesmet, asezonat cu ceapă.

Hamsili pilav
Hamsi, alias hamsia europeană, este un aliment de bază în bucătăria turcească de la Marea Neagră. În orașul Rize, peștii zvelți sunt pregătiți cu orez pentru a face Hamsili Pilav.

Acest fel de mâncare este gătit într-un stoc făcut din ceapă prăjită, unt, arahide, ienibahar turcesc și stafide, care se amestecă cu pătrunjel proaspăt și mărar. Apoi se aranjează hamsii filetate peste orez si se fierbe tot lotul la cuptor.

Perde pilav
Orașul Siirt găzduiește perde pilav, sau orez cortină, un fel de mâncare pe bază de orez, învelit într-un aluat luxuriant de unt, copt în cuptor și servit fierbinte. Servit de obicei la nunți, perde pilav este gătit cu pui, coacăze, migdale, nuci de pin și unt și se asezonează cu sare, oregano și piper.

Forma vasului este considerată a reprezenta crearea unei noi căminuri – orezul simbolizează fertilitatea, iar coacăzele sunt pentru viitorii copii.

Manti

Cel mai popular tip de manti, pătrate mici de aluat cu diverse umpluturi, sunt cele făcute în Kayseri. Această versiune centrală anatoliană conține o lingură de carne tocată sigilată într-un pachet mic, dar folosesc brânză în altă parte. Mantele se aruncă în apă clocotită și se pun deasupra iaurt și pul biber (fulgi de chili).

Legenda spune că o gospodină turcă bună le poate face atât de mici încât să încapă 40 într-o lingură.

Distribuie articolul: