Furtuni puternice au lovit regiuni din centrul și sudul Europei, ucigând cel puțin 13 persoane, inclusiv trei copii. Decesele, cele mai multe provocate de căderi ale copacilor, au fost raportate în Italia, Austria și pe insula franceză Corsica, scrie BBC. Ploile abundente și vijeliile au distrus campinguri din Corsica, în timp ce în Veneția, Italia, zidăria din clopotnița Bazilicii San Marco a fost afectată.

Furtunile urmează unor săptămâni de caniculă și secetă în mare parte a continentului. Furtuna violentă care a lovit Corsica a lăsat în urmă șase morți și mai mulți răniți. Rafale cu puterea unui uragan în Corsica au răsturnat bărci, au luat pe sus acoperișuri și au rupt copaci, informează digi24.ro.

Victimele au fost lovite de crengi sau bucăți de acoperiș, iar ploaia torențială a provocat inundații. Furtunile puternice din Italia, Franța și Austria au ucis 13 oameni, printre care și copii.

Zeci de mii de locuințe au rămas fără electricitate, în timp ce zeci de operațiuni de salvare s-au desfășurat în larg, pentru salvarea oamenilor din bărcile care nu se mai puteau întoarce la țărm. Oamenii spun că au fost luați pe nepregătite și că furtuna a început brusc, fără niciun avertisment.

„Nu am văzut niciodată furtuni atât de puternice ca aceasta, ați crede că a fost o furtună tropicală”, a declarat pentru Reuters Cedric Boell, proprietarul unui restaurant.

În Marsilia, străzile au fost inundate și mai multe zone au rămas fără curent electric. În Austria, două fete au fost ucise de un copac căzut lângă un lac.

Ulterior, presa a scris despre încă trei decese după ce un copac a căzut. Oameni striviți de copaci în Italia Doi morți, 18 răniți, acoperișuri spulberate și zeci de copaci smulși din rădăcină. Sunt urmările unei furtuni puternice care a lovit centrul Italiei. Oamenii au fost striviți de arborii rupți de forța vântului, care a atins pe alocuri 140 de kilometri pe oră. O sută de persoane au primit ordin de evacuare în Toscana.

Mai multe regiuni din Peninsulă sunt afectate de furtuni intense, pe care specialiștii le pun pe seama schimbărilor climatice.

În Milano, de exemplu, primăria a închis parcurile și le-a cerut oamenilor să facă tot posibilul să nu-și parcheze mașinile sub copaci. Alerta de vreme rea rămâne în vigoare și azi în Italia. În Veneția, vântul puternic a spulberat umbrelele de la cafenelele în Piața San Marco și a dislocat zidăria din clopotnița catedralei. În sudul Italiei, valul de căldură a adus temperaturi de până la 40°C în Sicilia. Mai multe zone ale Europei s-au confruntat cu săptămâni cu vreme excepțional de caldă și uscată. Evenimentele meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură și furtunile, au devenit mai intense și mai frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile.

 

Distribuie articolul: