Plini de energie și entuziasm, copiii nu prea au răbdare să stea la un cabinet stomatologic. Anume din acest motiv, părinții simt presiune atunci când au o programare la medicul stomatolog. Sunt câteva reguli simple și trucuri psihologice care estompează frica de dentist, dacă sunt aplicate corect în educația micuților. Iată câteva dintre ele:

Discută cu micuțul despre stomatologia pentru copii

Elaborați tema igienei orale. Fii tu un exemplu demn de urmat și încurajează-l să spele dinții de două ori pe zi, suficient timp (de exemplu, cât ascultați un cântecel pentru copii). Dacă nu funcționează, atunci cărțile tipărite și videoclipurile despre dinți în format de desene animate reprezintă resurse foarte bune.

Niciodată nu este prea devreme să pui bazele unei igiene orale adecvate

Copiii ar trebui să viziteze medicul stomatolog la prima lor zi de naștere sau chiar mai înainte. Este important ca dinții nou-erupți ai copilului (apăruți de la vârsta de la 6 până la 12 luni) să beneficieze de o îngrijire dentară adecvată și de obiceiurile de igienă orală de la bun început. Astfel, ei se obișnuiesc de mici cu această atmosferă și nu au frică când cresc mai mari. Aceste vizite timpurii vor consta adesea în verificări rapide și curățări delicate, care sunt o modalitate excelentă de a vă introduce copilul în stomatologia pentru copii. Cu cât copilul începe mai devreme vizitele dentare, cu atât mai bine. Astfel reduci riscul copilului de a dezvolta anxietatea dentară.

Nu așteptați problemele dentare sau de endodonție, vizitați medicul stomatolog în „vreme de pace”

Prima vizită a copilului la medicul dentist ar trebui să fie plăcută. Copiii nu se nasc cu teama naturală de dentist, dar se pot teme de necunoscut. În primul rând, părinții nu ar trebui să șantajeze copii cu pedeapsa la medic dacă nu sunt ascultători. O altă abordare ar fi o vizită pur informativă la medicul stomatolog. Copiilor li se prezintă date generale despre dinți, îngrijirea orală, despre carii etc. O vizită prealabilă la medicul dentist este o modalitate excelentă de a vă familiariza copilul cu clinica fără examinări sau proceduri copleșitoare în aceeași zi.

Permite personalului instruit și medicului dentist al copilului să explice procedurile și tratamentul copilului fără o implicare mare.

Fii un părinte creativ, transformă vizita la medic într-o aventură

În cabinetul stomatologului pe copil îl aşteaptă o aventură întreagă: geluri anestetice cu gust şi miros plăcut de fructe, jucării amuzante, ce stau în apropierea instrumentelor stomatologice. Copilul participă activ în procesul de tratament, alege singur culoarea plombiței din paleta colorată, propusă de medic, urmăreşte în oglindă tot ce se întâmplă, iar după efectuarea procedurii stomatologice va primi un cadou plăcut.

Alege medicul dentist potrivit

În calitate de specialiști în stomatologia pediatrică și ortodonție, medicii trebuie să dețină cunoștințele, formarea și echipa pentru a aborda corect nevoile pediatrice și ortodontice ale copilului într-un mediu cald și îngrijitor. Stomatologia pediatrică este despre un tratament grijuliu, afectuos și amical. Atmosfera din cadrul clinicii contează cel mai mult, copiii au nevoie de afecțiune și de maniere blânde, delicate, pentru a diminua senzația de frică. Astfel, este foarte important să alegi un medic care să fie atent la nevoile copiilor, pentru a-i ajuta să depășească această frică.

Asigură-te că anume copilul tău înțelege importanța unui zâmbet sănătos!

P