Dacă nu știi ce să faci când copilul nu te ascultă, probabil îți va fi de folos experiența unor părinți care au reușit să aibă o comunicare eficientă cu cei mici. “Copiii sunt cea mai bună oglindă a noastră. 

În timp, am făcut un pas înapoi şi mi-am dat seamă că trebuie să-mi schimb stilul de comunicare cu copiii mei”, spune Wendy Snyder cobtribuitor al site-ului mother.ly.

“Am înlocuit stilul critic, amenințător şi negativ cu unul neutru, empatic, încurajator (am avut nevoie de multă practică, încă mai am de lucru, mai exersez), dar comportamentul fetiţei mele s-a îmbunătăţit considerabil. E mai uşor de zis decât de făcut, aşa că de-a lungul anilor am adoptat motto-ul “mai bine progres, decât perfecţiune”.

Dacă nu știi ce să faci când copilul nu te ascultă, aceste 20 de fraze pozitive s-ar putea sa te ajute:

1. Ce trebuie să-ți amintești?

Luaţi o pauză de la “ai grijă”. Exemplu: Ce trebuie să îţi aminteşti când te joci în parc?” sau “ Te rog să te mişti încet ca o ţestoasă când ajungi sus pe peretele acela.”

Explicaţie: Copiii ignoră adesea ceea ce le spunem din nou şi din nou. Mai bine vă puneţi mintea la contribuţie şi îi provocaţi să fie precauţi. Spuneţi clar ce vreţi.

2. Te rog să vorbești încetișor 

Luaţi o pauză de la “ Nu mai ţipa!”, “Taci din gură!” Exemplu: ”Te rog să vorbeşti încetişor!” (spus în şoaptă) sau “Îmi place cum cânţi şi am nevoie să faci asta afară”.

Explicaţie: Unii copii sunt în mod natural mai gălăgioşi ca alţii. Dacă nu pot vorbi încet, arătaţi-le unde se pot duce să se joace, folosiţi puterea şoaptelor. În combinaţie cu o atingere uşoară şi contact vizual, şoptitul este un mod extraordinar de a-i face pe copii să asculte.

3. Vrei să faci asta sau să te ajut? 

Luaţi o pauză de la: ”Te-am rugat de trei ori să faci asta!”

Exemplu: ”E timpul să plecăm. Vrei să te încalţi singur sau vrei să te ajut?” Sau “Vrei să te urci singur în scaunul de maşină sau vrei să te ajut?|

Explicaţie: Cei mai mulţi copii răspund foarte bine atunci când ne punem încrederea în ei. Daţi-le de ales şi gândirea critică îi va ajuta să nu vă respingă.

4. Ce ai învățat din greșeala asta? 

Luaţi o pauză de la “Ruşine să-ţi fie!” sau “Ar trebui să ştii mai bine!”. Exemplu: ”Ce ai învăţat din această greşeală?” sau “Ce ai învăţat şi ce ai putea să faci altfel data viitoare, ca să nu mai ai probleme la şcoală?”

Explicație: concentraţi-vă pe motivaţia de a schimba comportamentul pentru viitor şi veţi avea rezultate  bune.

5. Te rog…

Luaţi o pauză de la „Nu” sau “Opreşte-te!” Exemplu: ”Te rog să mângâi câinele frumos!” sau “Te rog pune pantofii la locul lor!”

Explicaţie: Oare ne petrecem ziua explicând ospătăriţei sau prietenilor ce NU vrem? Nu, nu-i aşa? N-am fi serviţi dacă am spune “Nu vreau cafea cu lapte!” sau “Nu vreau puiul!”. Incercaţi să spuneţi ce doriţi.

6. Azi suntem gheparzi,

Luaţi o pauză de la “Grăbeşte-te!” sau “Vom întarzia!”. Exemplu: ”Astăzi ne grăbim ca la curse. Hai să vedem cât de repede ne putem mişca!”

Explicaţie: Lăsaţi-l să aibă ritmul ţestoasei uneori. Avem nevoie de o doză de lentoare, mai ales în dimineţile în care nimeni nu se grăbeşte.

7. Vrei să pleci acum sau în zece minute?

Luaţi o pauză de la: ”E timpul să plecăm!”

Explicație: Copiilor le place să fie responsabili de propriul lor destin, iar această proactivitate a lor funcţionează de minune. Daţi-le de ales şi vor răspunde mai bine decât atrunci când le spuneţi “Ok, au trecut 10 minute, e timpul să plecăm!”

8. Hai să punem asta pe lista pentru ziua ta! 

Luaţi o pauză de la: ”Nu ne permitem asta” sau “Nu, am spus, fără jucării!” Exemplu: “Nu pot să-ţi cumpăr asta, ai vrea să o punem pe lista de cadouri pentru ziua ta?”

Explicaţie: Adevărul este că ne-am permite acea jucărie de 10 lei, dar nu vrem să o luăm. Dar apoi luăm cafea de 10 lei. În loc să dăm vina pe lipsa de bani, mai bine am ajuta copilul cu soluții pentru a obține, în cele din urmă, ceea ce își dorește.

9. „Oprește-te, respiră și acum spune ce vrei!”

Luaţi o pauză de la: „Nu te mai smiorcăi!” Exemplu:” Să ne oprim, să respirăm cu calm amândoi, și acum încearcă din nou să-mi spui ce vrei!”.

Explicaţie: Repetaţi cu calm, în timp ce îl învățați să-și regleze respiraţia, iar în timp va fi capabil să se auto- liniștească și să spună ce dorește.

10. Respectați-vă pe voi și pe ceilalți 

Luaţi o pauză de la “Fii cuminte!” Exemplu: “Aminteşte-ţi să te respecţi pe tine şi pe ceilaţi când sari pe trambulină astăzi!”

Explicaţie: Fiţi clari în explicaţii, copiii nu memorează explicaţii generale. Cereţi de la ei exact ce doriţi şi subliniaţi că e ceva important.

Sursa