În opinia ta, care este cel mai frumos cartier din Chișinău? Dar, care este cel mai frumos oraș ori sat din Moldova? Tu, cel care trăiești în orașul Chișinău, ai putea răspunde că îți place un sector anume din oraș. Valabil și în cazul celor care au ales să trăiască la Soroca, Bălți, Ungheni or Căușeni. Zilele astea, am fost întrebate care este cel mai frumos sector din Chișinău. În opinia mea, de fapt, Sculeanca este cel mai frumos cartier din Chișinău. Și da, știu că ține de sectorul Buiucani.

Personal, îmi place foarte mult cartierul Sculeanca, din sectorul Bucuiani. Are un farmec aparte. Sculeanca îmbină și găzduiește o nota muzicală liniștita și haioasă care odată ce ți-a intrat în inimă, nu-l mai poți scoate. Odată ajuns aici, cartierul Sculeanca poate fi la inima oricărei persoane care vizitează acest cartier. Totodată, un farmec aparte îl are atmosfera care domnește aici. Predomină o atmosferă tânără, sunt două parcuri frumoase: „Alunelul” și „La izvor”, ambele fiind renovate, dar și scuaruri noi. Recent, se observă și renovarea trotuarelor, fapt căruia îi dă acestui sector un aer CHIC. Obișnuiești să alegi să locuiești într-o zonă anume pentru că te regăsești în acel spațiu.

Totul este modern, infrastructură modernă, magazine, centru comercial, iar renovările făcute în ultimii doi ani au îmbunătățit aspectul cartierului.

Cartierul și-a luat numele de la vechea Barieră a Sculenilor – drumul de intrare în târgul Chișinăului pe drumul dinspre Sculeni, așezare vamală la trecerea Prutului și important centru comercial din timpul Basarabiei ruse. Însă, în preajma barierei a apărut mai întâi o mahală, care ulterior fost încorporată în perimetrul orașului.

Strada Calea Ieșilor este o arteră importantă a cartierului Sculeanca. Strada este numită așa, pentru că avea direcţia spre Iaşi, principalul oraş al Ţării Moldovei, important centru economic şi cultural. Pe acest drum se mergea şi la Sculeni, târg de seamă în trecut, cu punct vamal şi pod de trecere peste Prut, de unde se putea ajunge mai departe şi la Iaşi, şi în alte oraşe: Târgul Frumos, Suceava, Botoşani, Dorohoi. De aici vechile denumiri ale magistralei: Drumul Ieşilor şi Şleahul Sculenilor (sec. XVIII-XIX).

Mai poți auzi opinii că unele persoane au optat pentru a se stabili cu traiul în diverse localități din Moldova pentru că sunt orașe mai mici decât capitala țării și mai puțin aglomerate.

În scuarul parcului „Alunelul” din cartierul Sculeanca te poți odihni frumos. Tot aici, are loc Târg local al meșterilor populari

Parcul „Alunelul” din cartierul Sculeanca

Str. Bariera Sculeni se intersectează cu str. Calea Ieșilor

Care este sectorul tău preferat din Chișinău? Dar din țară?