Descoperă fotografii din istorii reale. Povești, dar și pur simplu viața altor oameni, sau poate, tragedia lor. Expoziția World Press Photo poate fi vizitată la București, Cluj și Timișoara. Fotografiile prezintă evenimente din întreaga lume

Expoziția internațională World Press Photo se organizează în fiecare an. Oamenii au posibilitatea să vadă fotografii realizate de fotografi profesioniști.

La expoziție sunt 122 de fotografii, acestea surprind evenimente importante din întreaga lume: de la marile incendii din Grecia și mașinăria de fake news din Macedonia, până la defrișările din pădurea și război.

„Într-o lume în care știrile false se răspândesc cu o viteză uluitoare, credem că această expoziție este mai necesară ca oricând. World Press Photo are puterea de a conecta societatea la poveștile globale care contează, prin intermediul imaginilor de înaltă calitate, care prezintă realitatea justă, așa cum este ea. Criza climatică, drepturile civile, accesul la educație – indiferent de subiectul surprins, vrem ca poveștile prezentate să-i facă pe oameni să se oprească, să simtă, să gândească și să acționeze”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România.

Echipa ea.md a mers la această expoziție, de aceea astăzi vei avea o vizită virtuală la Expoziția de Fotografii „World Press Photo” din Timișoara.

Irina Werning Argentina, Pulitzer Center

În august 2020, Antonella (12) care locuieşte în Buenos Aires, Argentina, a jurat să-şi tundă parul lung numai când avea să reînceapă cursurile mergând în persoană la şcoală; acestea fuseseră suspendate din cauza pandemiei de COVID-19. Antonella a spus că oferea în schimbul recuperării vieţii şcolare cea mai de pret comoară a ei. Părul îi reprezenta identitatea personală. A declarat: ,,Când în sfârşit mă voi duce din nou la şcoală, vor şti că sunt o altă persoană, ma simt ca o altă persoană”. Și-a tuns părul pe 25 septembrie 2021, în weekendul dinainte să se întoarcă la şcoală.

Antonella cască în timp ce studiază în pat, în dormitorul din casa ei din Buenos Aires, Argentina, pe 29 iulie 2021. Spune că-i lipseşte motivaţia să învețe acasă, iar deseori o face din pat fiindcă nu are chef nici măcar să se ridice.

Sodiq Adelakun Adekola Nigeria, Agence-France Presse

Răpirile elevilor de către grupurile islamiste şi bandele armate continuă să reprezinte o ameninţare pentru şcolile din Nigeria. Grupările răpesc elevii pentru a lupta împotriva secularismului occidental, a obține câştiguri rapide din răscumpărări sau a negocia eliberarea membrilor Boko Haram închişi. În 2014, campania #BringBackOurGirls a dus la proteste internaționale și a suscitat discuții mai ample despre problemă. Cu toate acestea, răpirile continuă azi fără a li se mai acorda atenție în media internațională. Conform preşedintelui nigerian Muhammadu Buhari, mai mult de 12 milioane de copii – fete, în special – sunt traumatizaţi şi se tem să meargă la școală. Numele persoanelor care apar în fotografii au fost schimbate pentru a le proteja.

Guillaume Herbaut Franța, Agence VU’

O femeie împinge un căruț de copil traversând strada Lenin, pe lângă o secție de poliție distrusă în timpul luptelor din 2014, în Marinka, Donbas, Ucraina, pe 22 februarie 2018.

Vassili Kissilov stă în pat în Kodema, Doneţk, Ucraina, pe 26 noiembrie 2019. Pe 24 aprilie 2015, Kissilov îşi conducea tractorul pe un câmp din apropierea satului, când a trecut peste o mină. A suferit arsuri severe pe picioare şi şi-a pierdut două degete de la mână şi două de la picior.

Guillaume Herbaut Franța, Agence VU’ 

Alexi Stipanovich stă ghemuit în faţa clădirii unde locuieşte, care a fost lovită de rachete în timpul luptelor dintre forţele ucrainene şi cele pro-ruse, în Debaltseve, Donbas, Ucraina, pe 11 martie 2015.

Soldați din RPD caută pe un câmp de luptă muniţie care poate fi folosită, lăsată în urmă de trupele ucrainene după încleştările din august cu separatiștii, în Amvrosiivka, Donbas, Ucraina, pe 6 octombrie 2014.

Mai multe fotografi găsești mai jos:

Distribuie articolul: