Fost-am în excursie la cea mai veche Mănăstire din Republica Moldova. Mănăstirea Vărzărești este situată la 70 kilometri de or. Chişinău, lângă satul Varzăreşti din raionul Nisporeni. Complexul monastic de la Vărzărești are o planificare deschisă.  Arhitectura mănăstirii este una tradiţională moldovenească, combinată cu elemente ale clasicismului.  Mănăstirea are o lungime de 27 m şi o lăţime de 11 m. Până în prezent a fost restaurată biserica „Sf. Dimitrie” în interior.  A fost construit un bloc locativ pentru maici (fiind la moment 30-35 de măicuțe), dotat cu trapeză, bucătărie şi croitorie, care la momentul actual se află în reconstrucţie.

Mănăstirea este amplasată pe un loc pitoresc,  o colină înaltă (una dintre cele mai mari altitudini ale țarii: 300 m). Este zidită la 3 km mai spre sud faţă de vechea aşezare, având şi deschidere spre sat. Mănăstirea este amplasată pe un loc ridicat (satul fiind situat în vale), care accentuează dominanta ei verticală. Astfel, mănăstirea poate fi observată de la distanţă.

Mănăstirea Vărzăreşti este un punct de atracţie nu numai prin faptul că este cea mai veche mănăstire din spaţiul basarabean, dar şi din motivul că găzduieşte Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele „de la Vărzăreşti”.