Dacă dorești să îți protejezi pielea împotriva îmbătrânirii premature, protecția împotriva razelor UVA și UVB nu este suficientă. Cercetările confirmă faptul că lumina albastră – emisă de soare, dar și de dispozitivele noastre digitale – este de asemenea nocivă pentru piele.

„În prezent vedem date în creștere privind potențialele daune pe termen lung ale lumii vizibile și, în special, ale luminii albastre, pe pielea noastră”, spune dermatologul Dr. Stefanie Williams din Marea Britanie. Millenialii își verifică telefoanele în medie de 150 de ori pe zi și un raport din 2016 a făcut un calcul: asta înseamnă mai mult de 10 ore de ecran zilnic, deci suntem expuse mult mai mult la lumina albastră decât la soare.

Dr. Murad, dermatologul influent din spatele firmei de îngrijire a pielii cu același nume, explică faptul că „petrecerea a patru zile lucrătoare de 8 ore în fața calculatorului te expun la aceeași cantitate de energie cu 20 de minute în mijlocul zilei însorite.”

Ce efecte are lumina albastră asupra pielii?

Lumina albastră induce stresul oxidativ în piele. Acest lucru poate contribui la îmbătrânirea pielii, la fel ca expunerea la UVA. Totuși – după cum subliniază dr. Williams – „lumina albastră are capacitatea de a penetra mai adânc în piele, comparativ cu lumina UVA și UVB”. De fapt, aceasta poate pătrunde până la nivelul dermei noastre, unde trăiesc colagenul și elastina. Pe scurt, pielea va fi mai căzută și ridată.

O altă modalitate prin care ne îmbătrânește lumina albastră este cauzarea pigmentării. Studiile arată că lumina vizibilă poate fi de asemenea mai activă în inducerea pigmentării în comparație cu lumina UV.

Lumina albastră compromite și somnul nostru de frumusețe prin distrugerea ritmului nostru natural circadian. „Dacă ești expusă la o cantitate semnificativă de lumină albastră noaptea, înainte de culcare, poate fi mai greu să adormi”, spune dr. Williams. Acest lucru se întâmplă pentru că afectează nivelul melatoninei, hormonul nostru de somn.

Cum te poți proteja împotriva luminii albastre?

Există anumite „scuturi” pentru telefoane, tablete și monitoare împotriva luminii albastre. Acestea sunt ieftine și te pot scăpa de multe probleme.

Anumite smartphone-uri au o setare care dezactivează lumina albastră în favoarea luminii galbene (adesea numită „mod de noapte”. Dacă telefonul tău are această funcție, utilizeaz-o mereu.

Aplicarea antioxidanților topici sub formă de produse de îngrijire a pielii, precum și o dietă bogată în antioxidanți (din fructe și legume proaspete) poate stimula apărarea pielii împotriva daunelor provocate de oxidarea mediului.

Bineînțeles, un alt lucru pe care îl poți face este să reduci timpul pe care îl petreci în fața ecranelor cu lumină albastră. Îți recomandăm să ieși mai des la plimbare (mișcarea are beneficii importante pentru sănătate), să citești (cărți în format tradițional, nu electronic), să joci board games, să meditezi sau să colorezi. Aceste activități sunt mai sănătoase decât să pierzi vremea pe Instagram!

SURSA

Foto: Google.com

Vezi și: 12 mituri despre protecția solară. Îmbătrânirea prematură și cancerul de piele pot fi prevenite

Distribuie articolul: