Mândrie pentru Republica Moldova! Filmul „Carbon” în regia lui Ion Borș a fost înaintat la Premiile OSCAR, ediția 95, la categoria „Lungmetraj Internațional” (International Feature film).

Așadar, comitetul s-a convocat pe 9 septembrie, la Chișinău, cu scopul selecției și înaintării spre concurs a unui film reprezentativ realizat în Republica Moldova.

Decizia a fost adoptată de către membrii prezenți ai Comitetului din Republica Moldova pentru selectarea și înaintarea filmelor la categoria „International Feature Film” a Premiilor OSCAR. 

Membrii Comitetului de selecție sunt: Vlad Druc, regizor; Dumitru Olărescu, scenarist; Mihai Poiată, scenarist; Andrei Dumbrăveanu, regizor; Ana Maria Plămădeală, critic de film; Valentina Iusuphodjaev, producător; Maxim Ciorbă, regizor; Eugen Doga, compozitor; Leontina Vatamanu, regizor, scenarist; Valentina Plugaru, secretar; Virgiliu Mărgineanu, producător și președinte al Comitetului. 

„Specialiști în cadrul comitetului sunt foarte diferiți și regizori, scenariști, producători, critici de film, actori, compozitori, și, bineînțeles, fiecare și-a spus cuvântul din punctul de vedere al departamentului pe care-l reprezintă. Per ansamblu, filmul merită să fie trimis. Este un film muncit, un film lucrat cu foarte multe detalii, lucrat cu acuratețe”, a declarat producătorul Virgiliu Mărgineanu. 

De asemenea, din Comitet fac parte și Matveevici Nadejda, producător; Turea Larisa, critic de film; Valeriu Cașcaval, compozitor; Petru Hadârcă, actor, regizor; Zinaida Timofti, actriță, și Victoria Cușnir, jurnalistă.

Filmul CARBON, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Din distribuție mai fac parte actorul român Ion Vântu, originar din Cernăuți, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

Premiera națională va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Începând cu 6 octombrie, CARBON va fi proiectat în sălile de cinema. Pentru mai multe detalii accesați carbonfilm.md.

Distribuie articolul: