Soroca este un oraș cu  statut de municipiu din nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina.

Dea lungul timpului acesta a trecut prin diverse perioade de cădere, ca într-un final sa înflorească frumos in nordul țării.

In oraș locuiesc nici mult nici putini 37 mii locuitori. Acesta se plasează pe locul doi ca mărime și importanță din Regiunea de Nord al țării.

Pe teritoriul orașului activează 2000 de agenți economici, 2 universități, 3 colegii și scoli profesionale.

Soroca este un oraș modern și european. Dispune de hotele, săli de sport, restaurante magazine și terenuri de joacă pentru copii. În prezent, orașul este pășit de mii de turiști, doar că din anii pandemiei, numărul străinilor a scăzut, dar este mai deschis spre descoperire de către cetățenii noștri.

Deci, să vedem prin ce este faimos și diferit Soroca!

  1. Cetatea Soroc

Sigur, nu ne putem imagina să venim la Soroca si sa nu vizităm cetatea. Aceasta stă la straja țării încă din secolul XV, măreață și puternică. Până astăzi, ea a trecut prin diverse renovări ca sa poată să bucure ochiul fiecăruia. La fundamentul ei au fost făcute diverse săpături. Conform legendelor, în canalele ei este aur. Transe prin care turcii au ascuns aur, arme și diverse unelte, dar care nu au fost încă găsite. Așadar, cum veniți la Soroca, lăsați mașina la parcare și fuga spre cetate. Aici veți avea posibilitatea sa va primblați prin parc și pe cheiul râului Nistru.

  1. Luminarea recunoștințe

Cum veniți pe traseul Chișinău-Soroca pe partea stingă veți putea vedea sus pe vârf de deal – Lumânarea. Aceasta a fost ridicată din dorința scriitorului Ion Druță. Marele autor iubea mult Soroca, pădurile și meleagurile ei. Cred că de asta le-a scris de multe ori în operele sale.  Pentru ca să o priviți mai aproape și să vizitați mica biserică din incinta ei, va trebui să ridicați câteva sute de scări, dar priveliștea de sus merită toate eforturile.

  1. Dealul romilor

Dacă sunteți pasionați de arhitectura sau pur și simplu vreți să vedeți construcții mărețe, frumoase, dar și destul de pustii, atunci bun venit. Vai, dar cât sunt de pompoase și înalte, romii au depus tot portofelul, dar și fantezia pentru a se vedea sus, mai sus ca vecinii. Pe lângă palatele romilor, puteți intra și la o carte, de citit.

 

Iar dacă magia nu va atrage, atunci puteți intra la prânz sau cină, soțiile romilor sunt adevărate gospodine, dar cât sunt și de vorbărețe!

Puteți să vă întâlniți cu baronul romilor, care este stăpân pe toți romii republicii. O să-l cunoașteți imediat după mustață și barba sa alba. Romii au și unele tradiții și obiceiuri care sunt necunoscute de alte etnii, doar ca sa le ascultați trebuie sa veniți la ei. Cum se cânta într-o piesă: La Soroca, la țigani.

  1. Muzeul de istorie și Etnografie  din Soroca

Expoziția muzeu este situată în câteva camere mici. În esență, el mai mult amintește de un muzeu.

Numeroase exponate spun despre istoria orașului încă de la începutul înființării sale. Aici puteți afla, de asemenea, cum a fost construită Cetatea Soroca, cum arăta inițial și ce modificări au fost făcute în timpul existenței sale.

În muzeu puteți face cunoștință cu informații despre populație, care la momente diferite locuiau în oraș și împrejurimile sale. Muzeul Soroca de Istorie și Etnografie funcționează de la ora 8 până la ora 17 de luni până joi.

  1. Havuzul “Popasul îngerilor”

În orașul Soroca este o nouă atracție turistică. Sub bagheta muzicală a câtorva zeițe, în seara de 28 august, pe cheiul râului Nistru a fost inaugurat Havuzul “Popasul îngerilor”, care include o sculptură cu elemente grecești. Denumirea havuzului a fost selectată în urma unui concurs inițiat de autor pe o rețea de socializare.

La construcția havuzului s-a muncit câteva luni bune. Alexandru Cimbriciuc și-a dorit să facă acest cadou pentru locuitorii orașului, iar fapta bună să devină un exemplu și pentru alții.
Havuzul  “Popasul îngerilor“ va fi completat cu o terasă în aer liber construită chiar pe apa râului Nistru.

În final, cu pâine și sare va așteptăm și bun venit la Soroca: oraș cu oameni ospitalieri și locuri frumoase.

Distribuie articolul: