Nu trebuie neapărat să urci pe bicicletă ca să fii și tu Moș Crăciun pentru un orb, un copil sărman, un bătrân sau o persoană cu o anumită dizabilitate. Ajutându-i pe moșii care vor pedala și vor împărți daruri familiilor defavorizate, poți deveni în mod automat un Moș Crăciun pentru alții. Acțiunea „Ciclomoșul” a ajuns la a 6-ea ediție. Începând cu 24 decembrie, până pe 24 ianuarie, se vor colecta darurile care vor fi distribuite de 12 moși pe biciclete. „Anul trecut, m-a cutremurat să văd că toți cei 5 copii dintr-o familie din raionul Ungheni nu aveau ce încălța. Umblau în șlapi din cauciuc pe când afară erau minus 8 grade. La astfel de familii mergem cu daruri.    În Criuleni, în familia unui batrîn orb, m-au primit calduros, iar batrânul mi-a cântat romanțe”, ne povestește Vasile Fotescu - inițiatorul campaniei „Ciclomoșul” („Moș Crăciun pe bicicletă”).

Ciclomoșii vor avea de pedalat în jur de 300 km. Așa se întâmplă în fiecare an, distanțele parcurse ajung la câteva sute de km. Dacă nu ninge, moșii merg doar cu bicicleta în cele mai apropiate localități.

„Până la Criuleni și orașele apropiate mergem categoric pe bicicletă. La cele îndepărtate ajungem cu autobuzul, dar neapărat intrăm în localitate pe bicicletă, respectând tradiția Ciclomoșul. Avem deja planificate curse spre Criuleni, Orhei, Sângera, Ungheni, Strășeni, Călărași, Nisporeni, Sadaclia, Cimișlia, la care se vor mai adăuga alte destinații”, ne-a povestit Vasile Fotescu.

Beneficiarii ajutrului de Crăciun provin din familii defavorizate. În acest an, în jur de 270 de familii vor primi în ospeți ciclomoși. Anul trecut, peste 480 de familii au fost surprinse cu daruri. 

„Mergem la orbi, oameni care suferă de boli incurabile, la persoane imobilizate la pat. Toți duc mari lipsuri. Anul trecut, s-au donat bani, medicamente, lemne, mobilă, haine pentru copii și maturi, încălțăminte și jucării. Am colectat atunci 900 kg de produse. Vrem să îi bucurăm pe nevoiași și în acest an. Pentru că e Crăciunul, le cântăm colinzi. Am adunat deja câteva cadouri de la oamenii care ne știu bine și ne urmăresc pe rețelele sociale. Din diasporă vin cadouri. Anul acesta punem accent pe produse alimentare, căci anul trecut am sesizat o mare necesitate anume la acest capitol. Cu daruri ne ajută prietenii și creștinii.”

Ciclomoșii vor avea la ei și o bicicletă americană pentru doi, fabricată în 1973, ca să îi plimbe pe copii, iar pe 13 ianuarie vor dărui chiar o bicicletă. Alătură-te campaniei, donează până pe 24 decembrie produse alimentare, hăinuțe, jucării, încălțăminte sau bani. Darurile se colectează la recepția Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe strada Mateevici 111.

„În cazul în care donatorii nu se pot deplasa cu darurile la punctul de colectare, venim noi după ele, doar să ne spună. Numărul de contact este 069 30 31 94 , Vasile Fotescu.”

Puteți avea deplină încredere în Vasile Fotescu, inițiatorul campaniei „Moș Crăciun pe bicicletă”. Este lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Puteți fi siguri că toate darurile vor ajunge la destinație. Sau…și mai bine, urcați și voi pe bicicletă, mergeți cu cei 12 ciclomoși să bucurați familiile nevoiașe!