Este important să continui să te miști indiferent de vârsta pe care o ai. Exercițiile fizice îți mențin corpul și creierul într-o stare de tonus sănătoasă. Cum poți face asta? Și care este cel mai bun mod de a integra mișcarea în viața ta? Spoiler – nu e obligatoriu să mergi la sală.

De ce contează activitatea fizică

Te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă, deoarece:

  • te ajută să-și păstrezi oasele, mușchii și articulațiile sănătoase
  • scade probabilitatea unor boli precum diabetul, cancerul de colon și osteoporoza (atât de frecventă după menopauză)
  • ameliorează tensiunea arterială
  • gestionează stresul și îmbunătățește starea de spirit
  • ușurează simptomele de anxietate și depresie
  • reduce șansele de boli de inimă
  • ameliorează afecțiunile cronice precum artrita sau diabetul, ajutând cu lucruri precum rezistența, umflarea articulațiilor, durerea cronică și forța musculară

Cât de mult exercițiu fizic este recomandat de specialiști?

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, s-ar putea să-ți fie puțin frică de exercițiile fizice. Poate crezi că te-ai putea răni sau că trebuie să te inscrii la o sală de sport. Sau poate nu ești sigur ce exerciții ar trebui să faci.

Cheia nu este cum sau unde devii activ, ci doar să începi să te miști selectând și păstrând în rutina zilnică ceea ce-ți face plăcere.

Adulții sănătoși ar trebui să aibă 150 de minute de activitate săptămânal, lucru care să activizeze inima și să-ți pompeze sângele mai eficient. Sigur, poți face asta prin sport real. Dar poți obține norma și prin mers rapid sau dans. De asemenea, este important să faci mișcări care lucrează toți mușchii principali cel puțin 2 zile pe săptămână. Încearcă și streching sau exerciții de flexibilitate 2 sau 3 zile pe săptămână pentru a mări amplitudinea mișcărilor și pentru a scădea riscul unor traume.

În timp ce 150 de minute poate suna ca o perioadă bunicică de timp, nu trebuie să panichezi. Poți face o plimbare de 10 minute în jurul blocului sau poți petrece 10 minute măturând veranda. Totul se adună. Fă ceea ce funcționează pentru tine.

Poți opta pentru oricare din cele 2 soluții de bază: exerciții fizice și activitate fizică.

Exercițiul este o activitate planificată, cum ar fi cursuri de aerobic, tai chi, cursuri de dans sau înot. Activitatea fizică este modul în care „introduci” mișcarea în ziua ta, cum ar fi plimbarea câinelui sau grădinăritul. Oricare din ele, adăugate la rutina ta, te vor ajuta să fii sănătos și să trăiești mai mult.

Nu e nevoie de haine sau echipament elegant. Pentru a te pune în mișcare într-un mod mai puțin formal, poți:

Face o plimbare rapidă sau alerga
Merge cu bicicleta
Grebla frunzele
Mătura sau șterge praful
Juca tenis
Urca și coborî scările
Duce cumpărături

Ar trebui să începi să te simți mai puternic și să ai mai multă energie în doar câteva săptămâni de activitate fizică. Apoi, poți merge și la o sală de sport, poți lua cursuri de aerobic în apă, de dans sau poți opta pentru exerciții de antrenament de forță.

Distribuie articolul: