Pe 26 august te invităm să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP, la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA. În ajunul festivalului „DeVin&DeGust”, Oficiul Național al Viei și Vinului vine cu o serie de articole din care poți afla despre sectorul vitivinicol din țară, despre fiecare zonă IGP în parte, despre caracteristicile acestora, dar și despre vinurile cu semn de calitate IGP, care ne duc faima în lume.

Vinul Moldovei în cifre

Având forma unui strugure pe harta mondială, Republica Moldova este recunoscută pentru tradițiile sale milenare în vinificație. Pe parcursul timpului, sectorul vitivinicol și Vinul Moldovei – produs al mândriei naționale, s-au remarcat la nivel mondial, ajungând chiar și în cartea recordurilor Guinness.

Situate la aceeași latitudine ca și cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei dispun de un terroir propice producerii vinului de calitate. La nivel mondial țara noastră are cea mai mare densitate a viilor, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, țara noastră se situează pe cea de-a șasea poziție. Vița-de-vie ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din pamânturile agricole. Podgoriile au o suprafață de 140.000 de hectare, dintre care pe 30.000 de hectare cresc plantații noi.

Vinul Moldovei este produs din 35 de soiuri tehnice, iar autenticitatea produsului este asigurată de soiurile autohtone, care reprezintă 10% din totalul viței-de-vie plantate.  Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 12% din totalul exporturilor. Peste 250.000 de oameni muncesc în domeniu, care cuprinde 224 de întreprinderi agricole, 215 vinării și 10 cooperative agricole.

În ultimii ani, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului Moldovei au fost făcute investiții de 600 de milioane de dolari.

20904428_1409078022524935_725811572_o

Regiunile IGP ale Moldovei

La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este repartizat în 4 regiuni vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP), recunoscute (înregistrate) la nivelul Uniunii Europene:

  • Regiunea IGP „Codru”, situată în centrul țării, s-a remarcat de-a lungul timpului prin producerea vinurilor albe, de o calitate excepţională.
  • Regiunea IGP „Ștefan Vodă”, amplasată în sud-estul țării, este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru vinurile sale roșii – de soi și de cupaj.
  • Regiunea IGP „Valul lui Traian”, situată în sud-vestul țării, se deosebește prin producerea vinurilor licoroase şi a vinurilor roşii de o calitate excepţională.
  • Regiunea IGP „Divin”, cunoscută pentru producerea rachiurilor din distilate de vin, maturate în baricuri de stejar, se extinde pe tot teritoriul geografic al Republicii Moldova.

Pentru a fi calificat drept un produs cu indicaţie geografică protejată, vinul trebuie să fie originar din aria geografică respectivă, să posede caracteristici care pot fi atribuite originii geografice și să corespundă tuturor rigorilor legale. Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.

Datele statistice ale Oficiului Naționale al Viei și Viei (ONVV) arată că 55 de producători de vinuri cu IGP dețin 6.300 de hectare de viță-de-vie clasificate pentru vinuri IGP și structurate pe 390 de loturi. Astfel, la nivel național sunt produse 40 de vinuri cu IGP, ceea ce constituie 10% din volumul total de vin.

20883786_1409076812525056_875636598_o

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează Mmmmmoldova!

Evenimentul va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA pe adresa: șoseaua Chișinău-Ungheni, km 32 și oferă posibilitatea unică de a descoperi vinurile de calitate cu IGP, dar și potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice regiunilor IGP.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu  IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

20930861_1409077602524977_521602484_o