Mai multe baloane uriaşe s-au ridicat în dimineaţa zilei de astăzi deasupra raionului Orhei. Aventura mai multor tineri, inclusiv a echipei Agora, a început la Ivancea în cadrul Festivalului internaţional al baloanelor cu aer cald „International Balloon Fiesta Moldova 2017”.

Înainte de a ne lua zborul, am făcut cunoștință cu organizatorul festivalului și cel care a fost primul pilot de balon cu aer cald din Moldova. După ce am fost bine instruiți a urmat partea practică. Am lăsat bagajul, ne-am echipat cu mult curaj și am pornit.

Pilotul balonului cu aer cald în care ne-am aflat de-a lungul călătoriei zboară din anul 2000 și are la activ sute de ore de zbor. Mugurel-Conta Ionescu este din România și a înregistrat un record în România – s-a ridicat cu balonul la o altitudine de 11.063 metri.

Potrivit lui Mugurel Ionescu, doritorii de a deveni piloți trebuie să dețină anumite aptitudini, pentru a nu da greș în timpul zborului.

Baloanele cu aer cald au volumul cuprins între 2.500 şi 4.500 de metri cubi. Cel mai mare balon are o înălţime echivalentă cu cea a unui bloc înalt de 8 etaje şi poate transporta până la 6 pasageri.

Zborul a durat 1 oră, înalţimea maximă la care ne-am ridicat a fost puţin peste 300 de metri, iar viteza maximă cu care ne-am deplasat în zbor a fost de 25 km/h. Temperatura aerului la această înălțime este identică cu cea de la sol.

La aterizare, echipajul nostru a fost dus de vânt într-un lan de grâu. Câțiva kilometri, doi membri ai echipajului au fost nevoiți să direcționeze balonul spre un câmp, unde am fi putut ateriza. Pilotul echipajului a reușit cu succes să aterizeze balonul la sol.

Totuși, nu toate persoanele sunt eligibile pentru zborul cu balonul cu aer cald.

Potrivit organizatorilor, festivalul de baloane cu aer cald ar creşte vizibilitatea Moldovei peste hotare, ar atrage un număr mare de turişti străini, oferindu-le posibilitatea să descopere o altă Moldovă, cea de la înălţime.

Sursa: AGORA