Un fenomen neobișnuit a fost surprins la Marea Neagră, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea. Apa mării s-a îngălbenit, iar localnicii s-au speriat că au de-a face cu o poluare masivă. Cauzele au fost însă altele, potrivit oamenilor știință. Biologul Adrian Bîlbă a explicat, pentru digi24, care au fost factorii care au dus la schimbarea culorii apei.

Biologul Adrian Bîlbă a explicat cum s-a ajuns la acest fenomen care a speriat localnicii:

„Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, un oraș foarte frumos, unde există și Delfinariu – Evpatoria. Sunt coaste litorale cu apă foarte puțin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul (Nord-Vestul), în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică.

Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă. Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie. Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar”, a spus biologul.

Sursa: Digi24.ro

Distribuie articolul: