Femeile care sunt vegetariene au mai multe șanse de a suferi fracturi de șold în a doua parte a vieții, comparativ cu cele care mănâncă carne în mod regulat, potrivit unui nou studiu publicat în BMC Medicine.

Vegetarienii ar putea să nu consume suficienți nutrienți pentru o sănătate adecvată a oaselor și mușchilor, ceea ce le-ar putea crește riscurile de cădere și fracturi, au concluzionat cercetătorii.

„Mesajul pentru vegetarieni este – să nu renunți la alimentația aleasă, pentru că este sănătoasă și ecologică, dar ai grijă să planifici bine și să nu ratezi nutrienții pe care îi excluzi atunci când nu mănânci carne. sau pește”, a declarat pentru The Guardian James Webster, autorul principal al studiului și cercetător la Grupul de Epidemiologie Nutrițională de la Universitatea Leeds.

„Este probabil ca vegetarienii, dintr-un motiv sau altul, și posibil din cauza aportului mai mic de nutrienți importanți, să aibă oase mai slabe și o masă musculară mai mică”, a spus el. „Ambele aceste lucruri predispun oamenii la fracturi de șold.”

Webster și colegii săi au analizat înregistrările privind sănătatea și dieta a peste 26.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani în UK Women’s Cohort Study, care au fost clasificate ca mâncători obișnuiți de carne, mâncători ocazional de carne, pescatarii sau vegetarieni.

De-a lungul timpului, 822 de femei – sau 3% – au avut fracturi de șold în timpul unei perioade medii de urmărire de 22 de ani. Vegetarienii aveau o treime mai multe șanse de a-și rupe șoldul decât consumatorii obișnuiți de carne. Nu au existat diferențe pentru pescatarii sau consumatorii ocazionali de carne.

Aproximativ 90% dintre fracturile de șold sunt legate de căderi, a raportat The Guardian, care tind să fie mai frecvente la adulții în vârstă care sunt fragili și au oase mai slabe. La rândul lor, fracturile pot duce la mai multă fragilitate, căderi și fracturi.

Webster și colegii bănuiesc că vegetarienii sunt mai predispuși să fie subponderali decât cei care mănâncă carne, a raportat ziarul, și ar putea avea mai puțină grăsime, oase mai slabe și mușchi mai slabi, care altfel i-ar proteja în timpul căderilor.

Webster a sugerat că vegetarienii iau în considerare consumul de cereale fortificate cu adaos de fier și vitamina B12 pentru sănătatea oaselor, precum și să consume suficiente proteine ​​prin nuci, leguminoase și fasole.

Cercetătorii au spus că studiile viitoare ar trebui să investigheze riscul de fractură de șold în rândul bărbaților care sunt vegetarieni, precum și a grupurilor non-europene. Studiile anterioare au sugerat că bărbații și femeile vegetarieni au o sănătate mai proastă a oaselor, în medie, în comparație cu cei care mănâncă carne.

Distribuie articolul: