Activistul civic Rodion Gavriloi este convins că mulți tineri ratează oportunități, pentru că în copilărie nu au fost lăsați să facă ceea ce și-au dorit cu adevărat pe motiv că activitățile râvnite nu corespund sexului pe care îl reprezintă. Nu progresăm foarte mult la nenumărate capitole, deoarece încă în școală ni se bagă în cap că numai bărbații pot excela în științele exacte de exemplu, iar pe pereții din școli vedem doar chipuri de bărbați. Pe Aleea Clasicilor din parcul central nu vedem busturi de poetese. 

Totul începe de la educație, de acasă, din școală, universitate, dar și de la modelele pe care le transmitem copiilor noștri. Ca exemplu, dacă o femeie este gravidă, așa cum propunea un producător de colanți, mama este îndemnată să poarte colanți roz dacă așteaptă o fetiță și albaștri dacă se va naște o fetiță. Copilul nici nu s-a născut, că noi facem o segregare după gen. Noi insistăm să creștem un băiat sau o fetiță pe când trebuie să ne propunem să creștem un om care se va dezvolta.

„Un prieten de-al meu are doi băieți, cărora le place să gătească. Au cerut ustensile pentru gătit. Tatăl a mers la magazinul cu jucării, iar acolo a fost direcționat spre compartimentul pentru fetițe. Toate erau roz. Asemenea lucruri se întâmplă mai cu seamă în Europa de Est, în Rusia. Europenii de Vest și SUA au lucrat, s-au dezvoltat, mai ales țările nordice cum este Scandinavia, ca să nu mai separe jucăriile. Astăzi avem doar 20 procente în Parlament, în ministere femeile ocupă poziții executive, în secretariat, arhivă, nu decizionale. La Curtea Constituțională nu avem nicio femeie, chiar dacă în sistemul judecătoresc avem 43 procente femei judecătoare. Bărbații oricum aleg bărbați și asta pentru că așa a fost în familia lor. Am un sfat pentru voi. Implicați mai mult bărbații în educația copilului. La adunarea părintească să nu meargă doar mama.”

image

Rodion spune că pe pereții din școli vedem doar chipuri de domni, nici măcar pe Aleea Clasicilor nu găsim un bust de femeie, deși ar putea fi acolo Leonida Lari de exemplu. Dacă se produce un accident rutier, iar la volan e o femeie, începe condamnarea, pe când bărbatului i se iartă, căci de, cui nu i se întâmplă. Dacă se îngrașă un bărbat, nu e mare treabă, dar dacă o femeie ia kilgorame în plus i se poate spune: „arăți ca o vacă!”

„La fel, în cazul în care eu nu voi dori să am copii, nicio problemă. Dacă o femeie nu dorește înseamnă că este egoistă, nu își îndeplinește misiunea de a naște copii. Într-o societate în care noi avem 52 procente femei, noi avem foarte puține femei în Parlament, Guvern, conducere. La angajare, bărbații nu sunt întrebați dacă își doresc sau au copii. Pe o femeie însă pot să nu o ia la lucru din cauza asta. Anunțurile de angajare în care se indică etnia, localitatea, sexul, felul în care trebuie să arate femeia sunt discriminatorii și pot fi denunțate la Consiliul pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității. Aceștia vor contacta angajatorii care au postat anunțul și vor cere eliminarea lui, cu posibilitatea de a aplica amenzi, căci sunt abuzive.”

Foto: captură video