Evenimentele din 2022 au zguduit lumea. Ucrainenii luptă pentru țara lor, iar femeile din Iran pentru libertate. În fiecare an, revista TIME numește persoana anului. Anul acesta titlu i-a fost atribuit lui Volodomir Zelenski. Însă, curajul femeilor iraniene, de asemenea, a fost apreciat. Acestea au fost desemnate eroinele anului.

Anul acesta, revista a înfățișat pe coperta sa o fotografie cu trei tinere iraniene cu părul la vedere. Purtarea hijabului este obligatorie în țara musulmană.

Femeile iraniene care protestează împotriva regimului Islamic au fost votate de către cititorii revistei ca ,,persoana sau grupul anului”.  Peste 3,9 milioane de oameni au participat la sondaj, 28% dintre aceștia au votat pentru protestatarii iranieni.

Protestele, conduse în principal de și pentru femei, au început ca răspuns la  crima brutală săvârșită  de către Poliția de Moralitate din Iran. Tânăra Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost omorâtă de către Poliția de Moralitate, după ce a fost arestată pentru „hijab nepotrivit”.

După 4 luni, protestele s-au transformat într-o mișcare națională, cerând libertate pentru femeile din Iran. Protestatarii s-au revoltat contra aplicării obligatorii a legii islamice, criticând brutalitatea forțelor de ordine.

Femeile iraniene care au ieșit în stradă strigau „Zhin, Zhiyan, Azadi” (Femeie, Viață, Libertate), își ardeau hijaburile și își  exprimau nemulțumirea față de regulile stricte. Deși țara se află pe ultimul loc în lume în ceea ce privește egalitatea de gen și guvernul continuă să discrimineze femeile, iraniencele nu renunță.

Autoritățile continuă să reprime protestatarii, arestându-i și pedepsindu-i dur. Printre cei arestați se numără Niloufar Hamedi și Elaheh Mohammadi, cei doi tineri jurnaliști care au vorbit despre cazul lui Amini, făcându-l public.