Femeile care își sunt proprii șefi ar putea avea o inimă mai sănătoasă din acest motiv, sugerează un nou studiu. Studiul, efectuat pe peste 4.600 de femei din SUA care lucrează, a constatat că cele care lucrau pe cont propriu făceau, de obicei, mai multă mișcare și aveau mai puține șanse de a fi obeze sau de a avea hipertensiune arterială sau diabet – factori majori de risc pentru boli de inimă.

Descoperirile nu demonstrează că munca pe cont propriu duce la o sănătate mai bună, au spus experții. Dar ei ridică întrebarea dacă anumite aspecte ale angajării pe cont propriu pot face bine inimii unei femei, a spus cercetătorul principal dr. Kimberly Narain.

Acest tip de structură de lucru, a spus ea, le poate oferi femeilor mai multă libertate în a-și modela zilele de lucru – pentru a încadra, de exemplu, anumite exerciții.

Și, deși nu toate femeile pot sau vor să fie propriul șef, Narain a spus că ar putea fi posibil ca angajatorii să aplice unele elemente pozitive ale activității independente la locul de muncă tradițional.

Flexibilitatea programului zilnic ar fi un exemplu, potrivit lui Narain, un medic de la Universitatea din California, Centrul de Sănătate pentru Femei din Los Angeles.

„Boala de inimă este ucigașul numărul 1 al femeilor, ceea de ce mulți oameni nu sunt conștienți”, a spus ea.

Și, alături de factorii tradiționali de risc pentru bolile de inimă, există și factori „netradiționali”, a spus Narain – cum ar fi depresia și stresul cronic.

Având în vedere cât timp petrec oamenii la locul de muncă, a spus ea, este important să înțelegem cum mediul de lucru îi poate ajuta pe oameni să ducă un stil de viață sănătos.

„Sunt interesat să mă gândesc la modul în care putem schimba structurile”, a spus Narain, „în loc să le spunem femeilor să se schimbe”.

Descoperirile, publicate recent în revista BMC Women’s Health, se bazează pe un sondaj de sănătate din 2016 a adulților din SUA. Acesta a inclus 4.624 de femei care au fost angajate: 16% au lucrat pe cont propriu, în timp ce restul au spus că lucrează pentru altcineva.

În general, femeile care desfășoară activități independente au fost mai active din punct de vedere fizic: 80% au spus că au făcut mișcare de cel puțin două ori pe săptămână, comparativ cu 72% dintre celelalte femei. Erau, de asemenea, mai puțin probabil să fie obezi (32% față de 41%) sau să aibă hipertensiune arterială (19% față de 28%) sau diabet (11,5% față de 14%).

Femeile care sunt capabile să lucreze independent sau să fie antreprenori sunt susceptibile de a fi mai bogate sau de a avea avantaje pe care alte femei nu le-ar putea avea, a spus Rodgers, care nu a fost implicat în studiu.

Echipa lui Narain a explicat diferențele pe care le-au putut intui, inclusiv nivelul de educație și starea civilă. De asemenea, au luat în considerare accesul la asistență medicală: asigurările de sănătate sunt scumpe, iar unele femei care desfășoară activități independente ar putea renunța la aceasta, a spus Narain.

Aceasta înseamnă că este posibil să nu aibă afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat diagnosticate. De asemenea, înseamnă că munca pe cont propriu ar putea să nu fie o opțiune realistă pentru femeile care au deja probleme cronice de sănătate sau o stabilitate financiară mai mică.

S-a dovedit că femeile care desfășoară activități independente din studiu aveau, de fapt, mai multe șanse de a fi neasigurate: 9% erau, față de 5% dintre celelalte femei. Dar asta nu a explicat diferențele dintre sănătatea lor.

Femeile care desfășoară activități independente aveau încă cu 30% până la 43% mai puține șanse de a avea hipertensiune arterială sau diabet și au fost cu 68% mai multe șanse de a face mișcare de cel puțin două ori pe săptămână.

Totuși, cercetătorii nu au reușit să țină seama de venitul gospodăriei, iar Rodgers a spus că crede că acesta ar putea fi un factor cheie. Când venitul familiei este ridicat și stabil, femeile pot fi într-o poziție mai bună pentru a-și lansa propria afacere.

Chiar dacă acesta este cazul, totuși, Rodgers a fost de acord că angajarea pe cont propriu poate avea avantaje pentru sănătate: femeile care sunt propriile lor șefi pot lucra mult, dar probabil că au mai multă autonomie în ceea ce privește când și unde lucrează.

„Cred că angajatorii ar trebui să acorde atenție unor astfel de constatări”, a spus Rodgers. „Ar putea lua în considerare oportunități pentru mai multă autonomie și flexibilitate în programare”.

Unii angajatori, a remarcat Narain, ar putea crede că programele rigide servesc rezultatul final. Dar dacă angajații sunt mai stresați, mai puțin mulțumiți sau mai puțin sănătoși, a spus ea, s-ar putea să nu fie cazul.

Distribuie articolul: