#DoNotTouchMyClothes  este hastagul care însoțeste fotografiile publicate de femeile afgane. După ce au organizat proteste în cele mai mari orașe din Afganistan s-au mutat acum pe rețelele de socializare protestul împotriva regulilor impuse de talibani.

Femeile afgane din întreaga lume postează pe rețelele de socializare imagini în care poartă costume populare colorate, folosind hashtagul #DoNotTouchMyClothes – „nu te atinge de hainele mele”.

Protestul este răspunsul față de o demonstrație orchestrată de talibani la Universitatea din Kabul, în care aproximativ 300 de femei apar îmbrăcate din cap până în picioare în negru, cu fețele și mâinile acoperite.

Acestea fluturau steagul talibanilor și spuneau că susțin militanții talibani, care au anunțat că femeile nu vor avea voie să ocupe funcții guvernamentale și că școlile și universitățile vor fi segregate în funcție de sex.
Bahar Jalali, istoric afgan și specialistă în studii de gen, a postat prima fotografie folosind hashtagul #DoNotTouchMyClothes, care apoi a inspirat numeroase femei afgane din întrega lume să facă același lucru.

Peymana Assad, prima persoană de origine afgană care a ocupat un post public în Marea Britanie, a postat o fotografie în care poartă haine tradiționale colorate. „Aceasta este cultura afgană. Rochia mea tradițională”, a scris Assad pe Twitter.

Cântăreața Ariana Delawari, care a reușit să fugă din Afganistan la scurt timp după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei, a publicat o imagine în care apar femei din familia sa purtând costume tradiționale.

Cultura noastră nu este întunecată, nu este neagră sau albă – este plină de culoare, de frumusețe, de artă și artizanat și de identitate”, a declarat pentru BBC cercetătoarea Lima Halima Ahmad, fondatoare a Paywand Afghan Association, asociație ce se concentrează asupra problemelor cu care se confruntă femeile din Afganistan.

Foto: eva.ro

Distribuie articolul: